Мъж се разболя от Марсилска треска, това е първи случай за годината

Публикувано на чт, 28 май 2015
1203 четения

56-годишен мъж от Драгомирово, Свищовско, се разболя от Марсилска треска, съобщиха от РЗИ във Велико Търново. Няма опасност за живота му, защото болният е потърсил навреме медицинска помощ. Според д-р Веска Войчева от РЗИ, това е първият регистриран случай на Марсилска треска за тази година в областта, но сезонът на тези заболявания тепърва започва. Миналата година са отчетени девет такива болни.
Марсилската треска е остро заразно заболяване, което се пренася чрез ухапване на заразени кърлежи. Предизвиква се от бактерия и тъй като заболяването е придружено с обрив, се причислява към групата на петнистите трески, обясни д-р Войчева. Инкубационният период е от 3 до 7 дни,а след това се появява втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки. При половината от пациентите на мястото на ухапването се появява тъмно петно, покрито с коричка. Заболяването протича по-тежко при възрастните. По цялото тяло се появява обрив, който по време на лечението избледнява. Марсилската треска се лекува в болница. Понякога се стига до усложнения като миокардит и перикардит и клиничната картина на пациента става по-тежка, ако той страда и от други хронични заболявания.
Макар Марсилската треска да се лекува днес успешно, преди години във Великотърновска област имаше и починали пациенти. Като ендемичен район се очерта Самоводене, който имаше най-висока смъртност. По този повод там се предприеха извънредни акции за обработване на тревните площи, където обикновено се крият кърлежите.
За да се предпазим от опасните паразити, когато сме на разходка или в гората трябва да носим светли дрехи. След това всеки трябва да се прегледа дали не е ухапан от кърлежи. При инцидент паразитът се изважда веднага. Най-добре е това да стане от лекар, препоръча д-р Войчева.
По справка на РЗИ в областта за тази година е регистриран и един случай на болен от Лаймска болест. През 2014 г. пациентите са били четирима. Лаймската болест също се предава чрез заразени кърлежи.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново