Как Филчо Христов от Разсоха стана Филип Хайвазиян и се посвети на каузата за здравословната храна в училищата

Публикувано на пн, 12 Ное. 2018
766 четения

Известният предприемач, диетолог, фитнес инструктор и собственик на заведение за здравословно хранене Филип Хайвазиян, който днес живее в Русе и е ревностен радетел у нас да расте по-здраво поколение, е роден в златаришкото село Разсоха. Разказва, че в живота си е претърпял доста трансформации, а сега е сред съмишлениците и председател на Задругата за чиста храна, която бе учредена преди година в Арбанаси. Сдружението обединява около 40 фирми, посветили се на каузата да произвеждат здравословни храни със собствено лого, които да предлагат и в училищата. Това вече е факт в Русе.
За целта Задругата стартира националната кампания “Аз живея”, като Филип с колеги миналата седмица при голям интерес изнесоха лекции за здравословното хранене в две софийски училища. До края на годината екипът ще се срещне с ученици от още 37 училища в столицата, а в началото на 2019 г. ще бъде изготвен график за стартиране на кулинарни работилници в учебните заведения. Освен това в училищните бюфети ще се продават два вида от хранителните еталони, които произвежда Задругата – соленки от лимец и сусам и бисквити с какао, масло и лимец. В момента се разработват здравословни закуски от пълнозърнести брашна и лимец. На 15 ноември Хайвазиян ще се срещне с директорите на училища от Великотърновска област, като на срещата ще присъства и началникът на РУО инж. Розалия Личева. Ще бъдат отчетени досегашните резултати от кампанията “Аз живея”, като амбицията на Задругата е тя да влезе и в търновските училища.
Аз не съм нито Филип, нито Хайвазиян и във вените ми не тече арменска кръв, разказа във В. Търново историята си диетологът. Рождените имена на председателя на Задругата са Филчо Христов, но след това той претърпял “възродителен процес”, който приличал на приказка. Новите си арменски имена диетологът приел като на шега, но днес те му носят късмет.
Малко след демокрацията у нас през 1989 г., Филип заминал да учи право в Свободния университет в Бургас. За да се издържа, като студент карал такси. После се хванал на работа при арменец, който търгувал с ядки. След време решил, че може да развие собствен бизнес с ядки, след като “откраднал” занаята от арменците, които били монополисти в бранша. Филип си открил собствена фирма, която нарекъл “Хайвазиян”. В началото имал само павилион на пазара в Ловеч, но после открил цех за преработка на ядки в русенското село Сливо поле. Тогава всеки мислеше, че аз се казвам Хайвазиян и ми беше омръзнало да казвам, че това не е моята фамилия. После реших наистина да я приема и се сдобих със съдебно решение.
Историята се повторила и с името Филчо, само че през 2001 г., когато Хайвазиян заминал за Украйна по бизнесдела. Пътуването му било свързано със сделка със слънчоглед. После пак се върнал там и останал няколко години, като открил собствена фирма. Но украинците трудно произнасяли името Филчо, свързвали българина с известния певец Филип Киркоров и наричали Хайвазиян Филип. И Филчо станал Филип. В Украйна обаче Хайвазиян поел пътя на личностната трансформация, променил храненето и начина си на живот. По това време нашенецът бил понаедрял, пиел хапчета за високо кръвно налягане. И тъй като тогава работел с китайци в сферата на здравето, променил храненето, започнал да се движи повече и резултатите не закъснели. Смъкнал 14 кг, спрял хапчетата и се почувствал много добре. Редовно посещавал тренинги за личностно развитие. И след като изпитах върху себе си различни лечебни техники, от които имаше резултат, реших, че трябва да предам своя опит и на други хора.
Така Филип изкарал курс за диетолози и започнал да води тренинги. Заедно с физическите упражнения той учел хората как да се хранят здравословно, да превръщат храната в енергия. Постепенно диетологът станал известен, залите му се пълнели с хора, виждал как те стават по-бодри, по-здрави и по-красиви. И съвсем естествено Хайвазиян решил да отвори пекарна в Русе, като дейността била свързана изцяло със здравословното хранене. В нея витаел духът на бабиния хляб и истинските курабийки, поръсени със захар, всичко се приготвяло от български суровини с естествена мая, майсторите работели пред очите на всички. Произвеждал се и хляб за диабетици, който е с по-нисък гликемичен индекс.
След това Филип отворил първия център за натурално хранене, където имало и консултанти, които обяснявали на всеки кое е най-подходящото ястие. Всичко ново, това всъщност е забравеното старо, защото подготвяме менютата с продукти от региона. Освен това храната е така структурирана, че има ястия и за спортисти, и за хора, които искат да отслабват, казва диетологът. Вложените продукти Хайвазиян лично издирвал, проверявал, за да се увери, че са автентични. В центъра всеки можел да дегустира от храните, да научи къде и как са произведени сирената, млякото и кашкавалът, какви са критериите за натуралните продукти. И не случайно Филип е един от инициаторите за учредяване на Задруга за чистата храна, която иска да върне изгубения български вкус, заради който много чужденци посещаваха родината ни.
Момчето от Разсоха не е привърженик на изтънчените блюда, а на храните от едно време. Затова Хайвазиян използва сборници с рецепти от 70-80-те години на миналия век, с които се е сдобил от антикварните книжарници. Единствено са променени някои от съставките и са заменени с ядки, растителни фибри и кълнове, които са по-полезни за организма.
Преди няколко години Филип създал и Група на успеха от 14 доброволци за здравословно и трайно отслабване. Според него промяната в храненето, повишената двигателна активност и мисленето водят до намаляване на теглото. Всичко било безплатно, а целта е ясна, но трудна. За няколко месеца средно свалените килограми били между 5-10 на човек. За медитацията диетологът казва, че тя е идеално средство за самоосъзнаване и пречистване на духа. Модерният начин на живот ни е натрапил омразата, гнева, страха и всичко това създава несигурност в хората и обществото. А медитацията помага за преодоляване на тези емоции, за спокоен дух и здраво тяло. Освен това тя понижава кръвното налягане и кръвната захар, подобрява имунитета и жизнеността.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново