Изследват за СПИН и рак на кожата на басейните

Публикувано на чт, 9 Юли 2015
593 четения

От 9 юли 2015 г. на обществените басейни в областта стартира кампания за изследване на СПИН  и рак на кожата, съобщи д-р Анастасия Анастасова от РЗИ във Велико Търново. Първата акция ще бъде на басейна до Килифаревския манастир, а след това на 17, 23 и 29 юли ще бъдат посетени съответно обектите в Полски Тръмбеш, мотел “Света гора” и  комплекс “Мираж” в Свищов.
АнтиСПИН кампаниите продължават и през август. На 12, 19 и  26-и екипите ще бъдат на басейните в Лясковец, Павликени и Леденик, като изследванията ще завършат на 1 септември на Къпиновския манастир.
На басейните в Полски Тръмбеш, Велико Търново, Лясковец и Павликени ще има инициативи и за профилактика на рака на кожата, допълни Ралица Манафова от РЗИ. Ще бъдат проведени  образователни викторини и състезания на тема как да се предпазваме от слънцето.
Миналата година пак имахме кампания за рака на кожата, правихме анкети и проучване, заяви Манафова. Общият извод е, че българите са информирани за опасностите от слънцето, но нямат практиката да използват козметика за предпазване.
142  души са били изследвани за СПИН на басейните през миналото лято. Серопозитивен не е открит, потвърди д-р Анастасова.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново