Електронна система ще обслужва чакащите за ТЕЛК

Публикувано на вт, 13 окт. 2020
363 четения

От 15 октомври ще заработи Информационна система за контрол на медицинската експертиза или Информационна база данни (ИБД). С въвеждането ѝ ще се съкрати времето, при което се чака за издаване на експертиза от ТЕЛК. Досега срокът за чакане за издаване на ТЕЛК е 3 месеца, но реално хората чакат много повече заради натовареността на комисиите. Информационната система ще обслужва цялостния процес по освидетелстване или преосвидетелстване пред органите на медицинската експертиза. Всички направления за ТЕЛК след 15 октомври ще бъдат въвеждани и управлявани през ИБД, уточняват от Регионалната здравна инспекция във В. Търново.
Системата е създадена в изпълнение на проект “Разработка, внедряване и поддръжка на Информационна система за контрол на медицинската експертиза” на Министерство на здравеопазването. Тя ще поддържа електронен профил на всички лица, които са били или са обект на медицинската експертиза. Чрез нея гражданите ще могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари направления за ТЕЛК. Електронно чрез КЕП (квалифициран електронен подпис) ще могат да се подават заявления за освидетелстване или преосвидетелстване. По електронен път ще се изпращат и различни уведомления между страните. В реално време всеки ще може да проследи напредъка по обработката на своите документи.
Информационната база данни автоматично ще генерира и съхранява експертните решения на комисиите и ще ги изпраща до институциите и до работодателите, когато последното е необходимо, съгласно действащото законодателство. Чрез системата институциите ще генерират различни справки – на база, на които да правят последващи анализи.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново