Джипитата питат министър Москов как са избрани колегите им, наградени с бонуси от 5000 лева

Публикувано на пн, 12 окт. 2015
1097 четения

Питаме министър Петър Москов по какви критерии са избрани десетте колеги, които ще бъдат стимулирани с бонуси от 5000 лв., съобщи д-р Христо Димитров от Велико Търново, председател на сдружението на джипитата в областта. Сдружението и общопрактикуващите лекари в страната са се обединили в общо писмо, изпратено до министъра и медиите. Припомняме, че тези дни д-р Москов обяви стоте общопрактикуващи лекари от страната, получили най-високи оценки на разултатите от дейността при лечение на пациенти със захарен диабет и сърдечносъдови заболявания, които изискват специално внимание от личния лекар. Изследвани са всичките 4495 джипита в страната.
Според д-р Димитров трябва да бъдат разяснени методиката и критериите, по които са оценявани лекарите. От сдружението отбелязват, че работната група по оценката има само четирима действащи доктори от единадесет членове, сред които нито един общопрактикуващ медик. Интересуваме се още защо министърът се е спрял на 6-месечен период за оценка и дали са оценени наистина всичките джипита от страната, добави д-р Димитров. Той допълни още, че е странно, че са определени само някои заболявания за оценка на тяхното лечение, а не цялостната дейност на лекарите. Настояваме методиката и критериите за оценка да бъдат публикувани на сайта на МЗ, за да има прозрачност и обективност, уточни шефът на джипитата във Велико Търново.
Припомняме, че в листата на стоте най-добри джипита в страната се класираха шест лекари от Великотърновска област. Най-близо до бонусите е д-р Валентин Богословов от Горна Оряховица. Той зае 12-о място. С четири места по-назад е д-р Христо Попов от Свищов с 16-а позиция. Останалите четирима медици са Ирена Кабакчиева, Милчо Димов, Ваня Игнатова и Павлина Велкова.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново