Двойно са се увеличили болните от СПИН в областта

Публикувано на ср, 15 Ян. 2020
299 четения

Седем случая на болни от СПИН са регистрирани във Великотърновска област през 2019 година, показват данните на Регионалната здравна инспекция. За сравнение през 2018 година откритите заболели са били само трима. 27 са пациентите със сифилис в областта, като последните петима болни са открити през декември.
За последния месец на миналата година в областта са регистрирани 168 случая на остри заразни заболявания или с 15 повече спрямо ноември. Здравните инспектори отчитат ръст при въздушно-капковите инфекции, докато броят на чревните инфекции е намалял почти два пъти. През декември най-висока заболеваемост е регистрирана в общините Горна Оряховица, Елена и Лясковец.
99 са случаите на варицела, като най-много болни е имало в Горна Оряховица – 48, и Велико Търново – 21. Регистрирани са и 25 случая на скарлатина в старата столица и в Елена. От здравната инспекция отчитат трима пациенти с туберкулоза, по един с листериоза и салмонелоза.
В кабинета за безплатно и анонимно консултиране за СПИН са преминали 25 лица, от които 11 мъже и 14 жени, на възраст от 23 до 67 години.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново