Д-р Христо Димитров: Прекрасно е да има профилактика за всички, но при осигурен ресурс

Публикувано на вт, 16 юни 2015
370 четения

Прекрасно е да има профилактика за всички, но при осигурен ресурс, заяви шефът на джипитата в областта д-р Христо Димитров по повод предложението на здравния министър д-р Петър Москов, който не ходи на задължителния профилактичен преглед да плаща по-висока здравна вноска или самото лечение. Проблемът е, че в момента здравната каса е осигурила средства средно за половината от пациентите и всеки надхвърлен лимит се заплаща от общопрактикуващите лекари. Няма нищо по-хубаво пациентите на един лекар да са здрави, да правят редовни профилактични прегледи, при които се откриват рано тежки заболявания. И д-р Димитров посочи, че в негова пациентска листа, благодарение на профилактиката, са спасени няколко мъже и жени с рак на простатата и на гърдата, които са живи и здрави.
Абсурдно е да бъдем наказвани, че сме превишили лимитите, за да направим профилактика на колкото може повече пациенти, отбеляза д-р Димитров. Наистина наказателната мярка на д-р Москов ще дисциплинира хората да се грижат по-добре за здравето си, но проблемът ще си остане при тези, на които държавата плаща здравните вноски. Въпросната мярка няма да им бръкне в джоба и при тях нищо няма да се промени, заяви шефът на джипитата във Великотърновска област.
Според д-р Димитров похвално е предложението на министър Москов за профилактика да се дава един ден като допълнение към платената отпуска. Това отдавна сме го искали и едва сега се обръща внимание. Докторът допълни, че и сега в закона е предвидена санкция от 50 лв. за този, който няма годишен профилактичен преглед. Но текстът е сам за себе си и не е посочен конкретен санкциониращ орган.
Д-р Димитров обаче похвали РЗОК във Велико Търново, от където се стараят максимално да осигурят средства за задължителната профилактика и за диспансеризацията. Когато има добро партньорство, то е в полза на пациентите, отчете шефът на джипитата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново