Д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България: “Опитвайки се с антибиотици да унищожим вредните бактерии, често вредим на здравето си”

Публикувано на чт, 30 апр. 2015
1805 четения

Употребата на антибиотици е изключително важна, те спасяват човешки живот и осигуряват спокойствие, подготвят болните за операция, помагат при лечение на тежки инфекциозни заболявания, така че ползите от тях са големи и никой не ги отрича, казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Във Велико Търново тя откри Световната седмица на хомеопатията, която продължава до края на април. За съжаление обаче Световната здравна организация тази година би тревога, че вече има сериозна антибиотична резистентност, която хора от различни възрасти във всички страни на света и медиците вече са изправени пред много сериозни проблеми. Не случайно темата на тазгодишната Световна седмица на хомеопатията засяга антибиотичната резистентност и битката за имунитета.
Според д-р Пачова паради страха от бактерии цялата западна медицина се е насочила как да унищожи тези микроорганизми. За целта се изписва един, втори, трети антибиотик, но бактериите не си отиват. Не сме забелязали, че вече сме прехвърлили границата от прекомерната употреба на антибиотици и сме развили резистентност към болестотворните бактерии, тоест лекарствата не ни действат. Освен това повишената антибиотична резистентност води до по-тежко протичане на бактериалните инфекции и смъртността е по-висока. Изписват се какви ли не широко спектърни антибиотици, които унищожават всички микроорганизми в тялото, а не подбрана терапия според резултатите от микробиологичното изследване. Наистина, добавят се пробиотици, с които внасяме някои полезни бактерии, но те са само няколко вида, а останалите просто са изтребени в организма ни.
Често вирусните инфекции се третират с антибиотици, което е грешка
Не се спазват дозите и продължителността на терапията. Всичко това руши имунитета ни. В света съществуват милиарди микроорганизми, а човекът представлява система, населена от десетки хиляди от тях. В нашето тяло има повече клетки на микроорганизми, отколкото наши собствени. И ние сме здрави, когато живеем в симбиоза с тези микроорганизми. Но опитвайки се да унищожим вредните бактерии, ние често унищожаваме здравето си. Поради неразбирането на този факт и прекомерната употреба на антибиотици, сега се сблъскваме с парадокса, че всъщност повече микроорганизми се научават как да оцеляват въпреки антибиотичното лечение, отчита д-р Пачова. Те мутират, променят своята генетична информация и стават устойчиви на неблагоприятната среда, създадена от лекарствата. По този начин микроорганизмите могат да пренесат своята променена информация и на други видове бактерии.
Изключително много са случаите, когато при нас, хомеопатите, идват хора, които са изпили по 3-4 антибиотика и няма никакъв ефект. Тогава трябва да се справим или само със средства на хомеопатията, или да преминем към двата вида лечение, докато настъпи баланс в организма. За съжаление много лекари предпочитат да “играят” на сигурност за някоя вирусна инфекция, да се “презастраховат”, като изпишат антибиотично лечение и за три дена болният да се оправи. Но често инфекцията става хронична, тя ограничава нашата свобода и качество на живот и затруднява самото лечение.
Инфекции и имунитет
Между тях има връзка, а добрият изход за възстановяване на здравето много зависи от това, до каква степен организмът ще се подаде на тази инфекциозна провокация. Когато имунитетът поради някаква причина е “разхлабен”, ние ставаме по-възприемчиви на външни агенти.
Още в свещените книги на древните индийци преди хиляди години е посочен изводът, че ако един човек има добра вътрешна и външна хармония с емоциите и с душата си, от която зависи добрият имунитет, дори да го поставим в центъра на най-голямата епидемия той няма да се разболее, посочва д-р Пачова. Но 4000 г. по-късно ние, лекарите, още имаме проблем да обясним това и да наклоним везната към поддържане тази хармония в организма, отколкото да унищожаваме микробите, които го населяват. А добрият имунитет зависи от много фактори, не е въпрос само на генетика. Свързан е и с отношение на здравето в семейството, с добрата атмосфера у дома, но и навън. Важни са също начинът на хранене и лечението, което избираме. И още физическото и емоционалното ни състояние, да си почиваме и да се движим достатъчно. Тогава нашата имунна система работи добре.
Инфекциите винаги са резултат на два фактора – от една страна, микроорганизмите ни атакуват, а от друга – зависи дали ще ги възприемем, или отпъдим, обяснява д-р Пачова. Когато организмът е в добро състояние и няма кисела среда, клетките ни не са стресирани и те веднага унищожават навлезлите бактерии или вируси. Именно тук може да помогне хомеопатията, ефикасно се справя с инфекциите и възстановява здравето без някакви усложнения.
Имунитетът обаче може да бъда подкопан от стрес на самото тяло – температура, преумора, шок,и от външна неблагоприятна среда – изпити в училище, загуба на близки, развод и др. Така че за нас е много важно да знаем всички тези неща и каква е първопричината за болестта, за да се погрижим за цялостното решаване на проблема. Например, ако човек често боледува, защото живее в обстановка на стрес и преумора, то антибиотичното лечение не е достатъчно. Наистина лекарството ще помогне за момента, но организмът продължава да страда, в него има недостиг на енергия и ако не се вземат мерки да се постигне хармония, ще идват нови и нови инфекции. И накрая ще установим, че при непрекъсната употреба на антибиотици се е развила резистентност.
Голяма грешка е майки да лекуват децата си по интернет
През последните години в интернет има много информация за лечение на различни заболявания и много майки смятат, че като прочетат куп сайтове, сами могат да лекуват децата си. Те дори купуват лекарства от сайтове, обикновено антибиотици, независимо от това дали има нужда, или не. Това е голяма грешка, защото може да доведе по понижен имунитет, дисбаланс на чревната флора, стомашно-чревни оплаквания и не на последно място – алергични реакции като обриви, отоци по тъканите, та дори и шок. Затова не може да се замени директната среща с лекаря с интернет.
Според д-р Пачова погрешни са упреците на много хора, че с хомеопатично лечение човек трябва да чака едва ли не 10 години, докато се излекува. Напротив, понякога при спешните състояния такива лекарства действат много бързо, но зависи от случая. Например, при болка в ухото има много ефикасно и бързо лечение, което използваме предимно при децата. Тук обаче възниква въпросът, дали изчезването на болката означава излекувано ухо. При тези случаи работим съвместно с колеги от конвенционалната медицина, за да можем заедно да потушим проблема. Практиката е показала, че в много случаи лечението е успешно и трайно и ухото е излекувано. Но не става въпрос само за ухото, могат да се лекуват много добре пневмонии, бронхити, бронхиолити, даже менингити, стига да има добре подготвени специалисти и подходяща база.
Що се отнася до хроничните инфекции, също има успешно лечение без рецидиви. Но зависи от това пациентът какви и колко дълго е пил лекарства преди това. Така че, ако болните се лекуват щадящо, няма да се налага честа употреба на антибиотици и те ще действат, когато без тях не могат да се постигнат резултати, е категорична д-р Пачова.
Вредните емоции отприщват инфекциите
Може би малко хора знаят за тази връзка, но отрицателните мисли повишават нивото на целия активен протеин в тялото. Това пък показва за наличието на бактериална инфекция в организма. Когато имаме чувство за вина, намаляваме нивото на имуноглобулина, а с него и имунитета. Това отваря пътя на инфекциите. Самообвинението, че човек е некадърен в работата си или в семейството, също отприщва входа на тялото, в което влизат болестите.
И още нещо, добавя д-р Пачова. Зад едно болно гърло може да бъде натрупана много негативна емоция като ревност, страх, мъка. Когато загубим близък човек, се появява буца в гърлото, която може да остане с месеци и години. Това нарушава баланса на енергетика в организма, която може да ни доведе до още по-сериозни заболявания на щитовидната жлеза и други по-тежки проблеми. Затова ние се интересуваме от историята на това болно гърло, за да върнем този енергиен баланс и никога повече човек да не реагира на страдания с буца в гърлото. И постигнатите резултати в случая са много, казва председателката на Асоциацията на лекарите хомеопати.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. интернет

loading...
Пътни строежи - Велико Търново