Бебетата ин витро по общинската програма ще станат тридесет

Публикувано на ср, 24 юни 2015
487 четения

Още две бебета се чакат по общинската ин витро програма във Велико Търново, научи “Янтра ДНЕС”. С тях новородените стават 30. Д-р Диляна Вачкова от общинския отдел по здравеопазване припомни, че програмата е стартирала с 30 000 лв. през 2011 г. , досега има 6 двойки близнаци, а родените бебета са 28.
Тъй като имаше преходен остатък на средства от 2014 г., сега програмата разполага със 70 000 лв., каза още д-р Вачкова. Тази година след кандидатстване са одобрени 29 двойки, всяка от които ще получи над 1400 лв. Парите не се дават на ръка, те се превеждат на съответния ин витро център, след извършване на определени изследвания и процедури. Но има двойки, които не са използвали определената сума по различни причини. Средствата не им се губят и те могат да бъдат употребени в по-късен период.
Общинската ин витро програма работи по правилник, който регламентира условията за кандидатстване на двойките. Има специализирана комисия от лекари и администрация, която одобрява кандидатите. Хубавото е това, че след първите ни успехи и други общини в областта учредиха свои ин витро програми, коментира д-р Вачкова. Това са Горна Оряховица, Павликени и Свищов, които се радват на първите си бебета и увеличават финансирането.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново