Ако искаме децата ни да имат въображение, е добре да ги лишим от таблет и телефон

Публикувано на вт, 2 юли 2019
15701 четения

Любов Миронова повече от 18 г. помага на родители и учители да създават най-добрите условия за хармоничното развитие на децата около тях. Автор е на програмата за обучение “Виолетовата жаба”, която включва упражнения за концентрация на вниманието, усилване на паметта и координацията под формата на игри. Създава единствения засега адаптиран за български деца светски годишен курс по Добродетели.
Позната е на децата и с авторската ѝ поредица приказки за Бонбончо, която се чете в над 72 страни. Има 13 години опит като мениджър в IT компании и 10 години като предприемач и бизнес обучител. Срещата на тези две професии – на човек, познаващ децата, и експерт, запознат с IT сектора, се ражда идеята за лекциите “Децата и технологиите. Въздействие. Граници”, една от които се проведе във В. Търново.

Съвременните технологии ограничават взаимодействието между хората по най-естествения човешки начин и отнемат въображението на децата. Щетите, които нанасят, са сериозни и макар родителите да са наясно с това, сами оставят децата пред екраните, тъй като и другите го правят, обяснява Любов Миронова. Според нея има възрастови групи, в които е добре технологиите да бъдат напълно изключени, тъй като хиперактивността, затруднената концентрация, агресията и липсата на интерес са само част от проблемите, които отключват.
“Именно тук идва конфликтът – родителите позволяват нещо, което знаят, че е вредно за детето, но в същото време се разрешава употребата му. Истината е, че на родителите по този начин им е много по-лесно. Искат да сменят памперса на детето или да го нахранят – слагат телефон или таблет пред него и то се хипнотизира и машинално изпълнява всичко. По този начин не се създава личност, а зомби”, категорична е Любов Миронова.
Екранното време рано или късно се връща като бумеранг, когато детето вече е неспособно да се концентрира да чете, не може да запомня, да стои спокойно в час, изпада в пристъпи на агресия или се самонаранява. Тогава родителите започват да търсят помощ от психолози, логопеди и други специалисти, които да компенсират времето, в което детето не е тичало навън, не се е смяло и общувало с деца, не се е развивало психически и емоционално.
“Никой не казва, че едно дете не трябва да има достъп до новите технологии, но това трябва да стане, когато е готово, а при някои се случва много късно. Най-важното е детето да е развило вътрешна дисциплина и възможност за поставяне на граници, да има стабилни интереси в други области, например спорт или изкуство. Едва тогава може да започне използването на таблет или компютър”, обяснява експертът.
Какви умения трябва да притежават децата?
В периода до 3-годишна възраст целта е едно дете да проходи, да проговори и да усвои първите стъпки в това да бъде самостоятелно. Това е периодът на най-бърз мозъчен растеж и ако то бъде оставено под въздействието на компютър, смартфон, таблет или телевизор, е все едно да му се открадне развитието, смята още Любов Миронова. В този период технологиите ги поставят в халогенно състояние, което по никакъв начин не им помага да се развиват и да се научат да комуникират.
Във възрастовата група от 2 до 6 години детето трябва да е усвоило основните неща, които да прави само – хранене, тоалетна, обличане, което не могат да усвоят от дигиталните устройства.
Според Любов Миронова, докато децата не научат кое е реално и кое виртуално, не трябва да имат “екранно” време. В тази възрастова група децата трябва да бъдат в по-естествена среда – да играят навън, за да са здрави, да общуват с връстниците си, да имат детство. Именно в този период се изграждат така наречените социални умения, които после са необходими на човека в работата.
“Здравето на детето и неговото развитие са най-важният критерий
дали то е развито и е готово да премине към използването на новите технологии. Ако е възпитано добре до 7 г., в добро здраве е, има формирани интереси в други области и е емоционално уравновесено, шансът да си навреди с технология е значително намален”, обяснява експертът. Според нея в периода 7-12 г. децата учат през ръцете и краката и затова, за да са умни в тази възраст, трябва да са сръчни. Препоръчително е до 12 г. в живота им да няма технологии, а да се заложи на креативността, за да развият въображението си.
Етапът в развитието на детето след 12 г. е времето, в което технологиите имат своето място, но трябва да се знае, че не са за развлечение, а са нещо, с което можеш да си свършиш работа. В този етап започва най-важната част – развитието на ума. Развиването на мисленето, включително пространствено и критическо са ключовите задачи във възрастта 12+.
Според Любов Миронова най-лошото нещо, което правят родителите, е да наказват детето с лишаване от телевизия, компютър и телефон, защото забраната ги прави още по-ценни от децата.Препоръчва на родителите да обяснят на децата си, че не е интересно да са на таблета, а е много по-забавно да излязат навън и да се забавляват, да “създават” заедно реални преживявания, които ще оставят трайни спомени в живота на детето.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново