Жребците Марк Антоний и Алдо Моро са най-красивите расови коне в Арбанаси

Публикувано на пн, 25 мар. 2013
646 четения

За 23-ти път в село Арбанаси отбелязаха Тодоровден. Тази година пред стотици зрители дефилираха 30 състезателни расови жребци и кобили. За първи път върху скъпите коне уменията си по езда показаха и възпитаниците от спортното училище. Сред жокеите беше и Михаил Костов, председател на клуб “Калоян-92” и старши треньор. Породите на конете бяха изключително разнообразни – Източнобългарска, Холщайнер, Хановер, Олденбург и кръстоски между германски жребци и наши кобили. Митрополит Григорий отслужи празничен водосвет за здраве, а вокално студио “Румина” се погрижи за доброто настроение.
Марк Антоний с жокей национала по конен спорт Калин Неделчев бе избран за най-добрия състезателен кон. Петгодишният жребец, съименник на прочутия римски военачалник, е от породата Холщайнер и бе язден от носителя на Световната купа Калин Неделчев. Марк Антоний е собственост на бизнесдамата Нели Лозева. Расовият жребец се отглежда и обучава в конната база в Арбанаси.
На второ място в класацията за най-добър състезателен кон се нареди шестгодишният Карил Зет, с жокей Марин Стоянов, трета е кобилата Калифорния, яздена от Цвета Караиванова. Карил Зет е белгийска порода, а Калифорния – Източнобългарска, и е селектирана в Арбанаси, обясни президентът на клуба по конен спорт “Калоян-92” Михаил Костов. Призът за най-празнично нагизден кон отиде при жребеца Алдо Моро. Конят, кръстен на 39-ия министър-председател на Италия, е представител на породата Белгийска топлокръвна. Ездачката му младата Александра Чакърова лично беше сплела и украсила гривата и опашката на коня с червени цветя и панделки. Подгласници на Алдо Моро в категорията празнично нагизден кон станаха кобилата Линда от породата български спортен кон и жребецът Лихтещайн.
Победителите бяха определени от жури в състав – заместник-председателя на Великотърновския общински съвет Румен Димитров, шефката на бюджетната комисия Калина Широкова и треньорката по обездка Сийка Иванова.
Петгодишната Дани Хаджиева бе отличена от кмета на В. Търново Даниел Панов с приза за най-млад жокей. Тя събра овациите на публиката върху понито Джимо, чиято грива беше украсила с десетки цветни шноли и фиби. Специалната награда на зрителите беше присъдена на Мария Велчева и жребеца Спартак, който преди година бе отличен за най-гиздав кон. Всички отличени коне по стара традиция бяха захранени с ечемик и поръсени със светена вода, а жокеите им получиха пособия за езда и парични премии.
Празникът започна с минута мълчание в памет на актьора Тодор Колев, който беше редовен гост на Арбанаси на Тодоровден. Кметът на селото Тошо Кръстев, който бе именник на празника, почерпи с 30 литра вино и 300 кебапчета.
За съжаление присъстващите не можаха да видят демонстрациите на състезателните коне, защото след обилния дъжд от предишния ден на конната база имало 30 см вода, обясни Михаил Костов. От години в Арбанаси чакат финансиране за нов манеж. За изграждането му има спечелен проект за 200 000 лв. пред министерството на спорта. Кметът на В. Търново Даниел Панов се надява до края на т.г. съоръжението да бъде готово и в Арбанаси отново да се провеждат международни конни състезания.
След церемонията на площада треньорите в “Калоян-92” Мишо Костов, Симона Минчева, Тодор Кулов и Чавдар Киров ръководиха демонстрации на свои възпитаници. За децата имаше безплатна езда.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново