Женският “Етър” изпрати силна година, готви голям международен турнир

Публикувано на чт, 9 ян. 2020
557 четения

Силна година изпрати женският тим на “Етър”, който завърши втори след есенния полусезон в “А” група. “Болярките” записаха 7 победи и само две загуби от НСА и “Пълдин”. “От шампиона НСА загубихме чак в последните пет минути, като водехме с 1:0, а малко преди края бе 1:1. Срещу “Пълдин” бяхме с много контузени и пак водехме с 1:0. Ще преследваме второто място, но ще е трудно, защото те минават към “Локо” (Пд) и купуват 4-5 силни чужденки.
Годината обаче бе много успешна за нас. Всички наши състезателки играят в националните отбори в своята възраст, Симона Стоянова бе наградена за № 1 в България при девойките”, сподели треньорът Валентин Витанов.
Всъщност голяма част от отбора са девойки, които основно учат в Спортното училище. Помагат и опитните – Велизара, Теодора, Габриела, Тодорка, Лора…
Голямата цел на ръководството на женския “Етър” обаче е да развива школата си с подрастващите, която именно през 2019 г. пое уверено нагоре. “Привлякохме Елисавета Тодорова като треньор на мястото на Радослава Славчева. Тя влага много труд, работи с малките, ние сме един екип и всеки дава от себе си каквото може. 13-годишните започнаха да печелят наред, още в първия турнир завършиха 2:2 с “Янтра” (Габрово), от които преди губехме. Паднахме само от “Варна”, които са шампиони. А във втория турнир вече “Янтра” ги бихме с 4:1, бихме и варненки и станахме първи.
Момичетата ме изненадаха тази есен приятно, моите очаквания бяха да падаме с по-малко, а те започнаха да печелят турнирите. От всички съм доволен – Моника, Татяна, Теодора… Намерихме силен вратар в лицето на Мартина, която може да я вдигнем скоро дори и при жените”, казва Валентин Витанов.
От есента започнали с Йордан Грозданов да ходят по училищата, събрали момичета от втори клас нагоре, групата дори нараснала до 40 деца. “Сега се поотсяха и има около 20 момичета, но целта е да имаме около 50 футболистки. Участваме в първенството до 13 г., следващия сезон ще играем и до 15 г. Идеята е постепенно да станат 17, 19 г., за да се завъртят нещата и да произвеждаме футболистки, а не да взимаме от различни градове. Не взимаме такси от родителите, ние сме един от малкото клубове в България в това отношение. Екипировка, път, храна са безплатни. Предложихме на родителите тези пари за такси да ги събират в някакъв фонд и когато има някой турнир в чужбина или на морето, да организираме участие за децата. Ние тези пари не ги искаме за нас”, казва Витанов.
Той е благодарен на Александър Нанков за решението да се отпусне заплата за още един треньор, защото Ели Тодорова има опит, 4 г. е била помощник на националния отбор на Казахстан, а сега работи с много любов и всеотдайност с децата на “Етър”.
Школата ще се разраства, защото още не са минали през училища като “Емилиян Станев”, “Димитър Благоев”, в Чолаковци. Сегашните 20 деца са на едно ниво и тренират заедно, но задачата е като станат двойно повече, да ги групират не по възрасти, а на напреднали и начинаещи, с които ще се работи по различен начин. Тренират на клетките на Спортното училище и в салона, а когато са повече – и на изкуствения терен “Трифон Иванов”.
Двамата треньори са на минимални заплати към клуба, обещали са им да стигнат възнагражденията на треньорите в мъжката школа. Витанов подчертава, че такси от родителите не се събират, затова е безкрайно благодарен на всички, които помагат финансово на клуба. “Бизнесмените Галин и Кристиян Анастасови помагат много, осигуриха ни пълна екипировка – фланелки, шуби, анцузи, топки… Тази екипировка страхотно ни вдигна самочувствието сред останалите женски отбори в България и много мотивира момичетата. Осигуриха и подаръците за новогодишния купон. За разходите по мачовете ни помага Александър Нанков, както и Ангел и Тодор Цачеви, Любомир Пашов, Диан Палазов… Клубът поема пътя на външните ни състезателки, дневните разходи по мачовете, общината също ни помага финансово”, споделя Валентин Витанов.
На 25 февруари отборът трябва да отиде на лагер в Полша. А през март се очаква първото издание на международния турнир за купа “Боровец”, отново с помощта на Галин и Кристиян Анастасови, които ще поемат разходите на всички 60 състезателки. Ще участват 4 женски отбора, сред които “Етър”, един сръбски, един македонски и един измежду Черна гора, Хърватска или Гърция. Турнирът ще е на 21 и 22 март за празника на града, ще бъде под егидата на Общината и вероятно ще се проведе на стадион “Ивайло”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново