Здравко Баблаков – Спортист № 1 на 2018 г. при юношите: “Обещах си медал от “Мултинейшън” и го постигнах”

Публикувано на ср, 9 Ян. 2019
128 четения

Плувецът от СК “Боляри-2009” Здравко Баблаков за втора поредна година спечели анкетата на Община В. Търново за Спортист № 1 при юношите и девойките. Любопитното е, че м.г. той си пожела да спечели медал от турнира “Мултинейшън” и да участва на европейското, като изпълни целите си, като в Хелзинки стигна и до полуфинал. На държавните първенства пък стана шампион във всички дистанции на бруст – 50, 100, 200 метра, като подобри и националните рекорди. Здравко очевидно е състезател, който преследва с всички сили амбициите си в спорта.
– Здравко, доста победи през годината за теб, доволен ли си?
– Да, доста победи постигнах, мисля, че това е най-успешната година досега в кариерата ми. Надявам се да продължавам така и занапред.
– Кой бе най-ценният ти успех?
– Най-ценните бяха на последното държавно първенство на 25-метров басейн, където станах отново четирикратен шампион на България с две поправки на националните ми рекорди. Много важен за мен бе и полуфиналът на Европейското първенство в Хелзинки. Там като най-малък се представих доста добре и стигнах до полуфиналите. Другото най-важно през годината бе медалът, който спечелих на “Мултинейшън”. Предишната година, когато пак бях избран за Спортист № 1, си пожелах именно участие на европейското и медал от “Мултинейшън”. Така се получиха нещата, станах втори на 20 стотни от победителя. Разбира се, няма как винаги да си първи, второто място на такова голямо състезание също е успех.
– Какво ще гониш през настоящата година?
– Първо имам подготвителен лагер на Белмекен с националния отбор, после ми предстои “Мултинейшън” в Австрия, следват Балканиада, държавно първенство, европейско първенство… И ако успея да покрия нормативите и се класирам – и световно за юноши в Унгария. В Балканиадата ще се боря за първите места, на европейското отново ще гоня полуфинал, ще дам всичко от себе си и на подготовките, и на състезанията. А на “Мултинейшън” наистина ще покажа какво мога и се надявам всичко да се получи много добре.
– Откога се занимаваш с плуване?
– От 8-годишна възраст, баща ми ме записа един ден на плуване и оттогава досега всеки ден сме на басейна. Постепенно тренировките почнаха да нарастват – до две, до три, най-много съм стигал до четири. Но съм благодарен, че имам талант и мисля да продължавам доста години напред.
– На кого освен на баща си дължиш тези успехи?
– Разбира се, на треньора си. С г-жа Дилова сме постигнали доста неща и наистина съм благодарен за това, което ми предоставя като тренировки, като разбиране и не само това. Мисля, че занапред ще имаме още много успехи. Винаги ще помня, че съм тръгнал от Велико Търново.
– Няма ли да сменяш още клубната принадлежност?
– Не.
– Бъдещето ти остава ли свързано с Велико Търново?
– Бъдещето винаги остава свързано с родното място. Сигурен съм, че след време като постигна още по-големи успехи, никога няма да забравя откъде съм тръгнал.
– Как се справяш с образованието?
– Доста добре върви в момента, още ми е рано да търся университети в чужбина, но има хора от американски университети, които са заинтересувани от мен и вече се свързаха с нас.
– За втори пореден път печелиш анкетата?
– Много съм доволен от признанието, благодарен съм на тези, които гласуваха за мен! На тези, които разчитат на мен. Благодаря на учителите, които показват разбиране за отсъствията ми по лагери и състезания. 2018 наистина бе силна за мен.
– Кое ти е най-силното качество?
– Според мен най-силното ми качество е, че не се предавам. Да гоня това, което искам, и да се стремя най-много към него.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново