Здравко Баблаков с допинг, категоричен е, че е невинен

Публикувано на вт, 23 февр. 2021
1143 четения

Един от най-талантливите български плувци – великотърновецът Здравко Баблаков, бе уличен с положителна проба за допинг, заедно с още двама свои съотборници в националния отбор – Светлозар Николов и Благой Панайотов. Забраненият медикамент е станозолол, а наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за 4 години. Тримата трябва да кажат дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК.

Тримата таланти бяха считани за бъдещето на плуването в България и определяни за важни фигури в изграждането на силна щафета на държавния ни тим. Здравко Баблаков е с покрит норматив Б за олимпийските игри в Токио на 100 м бруст, Светлозар Николов е държавен шампион на 200 и 400 м съчетано, а Благой Панайотов – държавен шампион на 200, 800, 1500 м св. стил.

Здравко е трикратен Спортист № 1 на В. Търново за юноши, а т.г. е втори при мъжете, Спортист № 1 за 2020 г. на Спортното училище. Към днешна дата Здравко Баблаков е сред седемте най-добри плувци у нас на 100 м бруст за всички времена.

Спортното министерство излезе със становище, че настоява Българската федерация по плувни спортове да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания. “Ако се докаже тяхната вина при взимането на забранения препарат, треньорите и лекарите на националния отбор също подлежат на санкция”, заяви д-р Виолета Заркова – изпълнителен директор на Антидопинговия център у нас.

„За мен е голям шок, че се получиха такива резултати, тъй като от две години на всички състезатели се дават еднакви витамини и досега са дали над 50 отрицателни проби. Най-добре могат да кажат самите уличени състезатели, когато се явят и дават обяснения пред Антидопинговата комисия. В момента не мога да кажа, защото и аз съм шокиран. Но самите състезатели трябва да кажат кой, какво, защо”, коментира президентът на федерацията Георги Аврамчев.

“За себе си, дори и за другите две момчета, мога категорично да кажа, че нито един от нас не е употребявал забранени субстанции. Освен витамините от националния отбор, никой от нас не е взимал нищо друго. Всичко са ни давали от националния отбор. В този ден тестваха само нас тримата. Още от 2020 г. съм подписал договор за централизирана подготовка с националния отбор. Прибирам се за по една седмица и пак се връщам на лагер. Лишавам се от супер много неща, не мога да се видя със семейството си – целият този труд, който сме положили тези 11 години, другите повече. Това просто е необяснимо. Това е неописуемо. Не знам какво да си мисля, какво да правя, какви решения да взимам. Даже не знам как да обясня”, заяви пред Sportal.bg Здравко Баблаков.

Според него кариерата му вече е приключила, тъй като го грози наказание от 4 години. “Доста неща ще се променят за тези 4 години, дори и да тренирам. Всеки спортист ще го разбере. Няма как да продължа напред. Гледам да не мисля за случилото се, да се концентрирам повече върху училището, защото май месец има матури. След това ще кандидатствам за студент някъде и евентуално след това да си продължа бъдещето напред. Никога през спортната си кариера не съм си помислял, че ще приключа с плуването по този начин. За мен това е неописуемо – просто нямам думи как да опиша случилото се. Доста различни неща слушах тези дни – всеки гледа да си измие ръцете с нас, защото е по-добре да изгонят трима състезатели, отколкото да “изгори” цялата федерация и целият отбор.

Абсолютно сигурен съм, че не съм взимал нищо друго – само витамини, които ми дават на лагер. Когато съм си вкъщи една седмица, се изчиствам от това и взимам нищо”, каза още Баблаков. Великотърновецът отправи съвет към бъдещите национали: “Искам да ги посъветвам никога да не се доверяват напълно на треньорите си. Колкото и да са тренирали, колкото и да са били заедно по състезания, по лагери – никога да не се доверяват напълно и винаги да знаят напълно какво приемат.”

Според неговия съотборник Светлозар Николов на лагера на Белмекен всеки от тях получавал по 36 хапчета на ден като витамини в пластмасова чашка.

“Янтра ДНЕС” потърси и треньорката на Здравко Баблаков и президент на СК „Боляри-2009” доц. Цветанка Дилова-Нейкова. „Здравко е от година и половина с договор към националния отбор и всеки месец по три дни е тук, през цялото време на лагер. Той не е бил при мен на тренировки от декември 2019 г. Когато си постави рекордите при мен, му правиха допинг тест и беше чист. Сега има подписан договор за възстановяване с федерацията”, заяви доц. Цветанка Дилова-Нейкова.

Коментар по темата направи и великотърновският плувец Антъни Иванов в своя профил във Фейсбук: „Не е моя работа да се меся в това, защото съм в САЩ още от август, но ако трябва да вярвам на някой, ще е на приятелите ми! Ще коментирам по-обстойно след състезанието ми тази седмица”, заяви Антъни Иванов.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново