За 29-и път Арбанаси празнува Тодоровден

Публикувано на пт, 15 мар. 2019
581 четения

За 29-а поредна година Арбанаси ще отбележи Тодоровден, който т.г. е в събота, 16 март. 30 коне и жокеи ще участват на празника, този път заради хубавото време със сигурност ще има и състезания на конната база, а всички желаещи деца ще могат безплатно да пояздят конете и понитата на Клуба по конен спорт “Калоян”, съобщиха кметът на Арбанаси Тошо Кръстев, президентът на клуба мс Михаил Костов и бизнесменът Кольо Дамянов.
“Стартът е с традиционната обиколка по улиците на Арбанаси, а от 11:45 ч. на площада в центъра започва конкурсът за най-гиздав кон. Преди това водосвет ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. От 13 ч. започват на базата демонстративните състезания по прескачане на препятствия”, заяви Тошо Кръстев, който е и именик навръх Тодоровден.
Настроението ще подгряват духовата музика с диригент Владимир Бошнаков и младите изпълнители на ДЕС “Румина”. Сред очакваните гости са депутатът Весела Лечева, кметът на В. Търново Даниел Панов, представители на областната управа и общински съветници. С 350 кебапчета и 40 литра вино кметството ще почерпи всички гости на празника на площада след тържествената част.
30 коня и жокеи от клуба ще види публиката, както и познатия файтон и понито – любимец на децата. Най-малката участничка засега е 12-годишната Йоана Тодорова, но е възможно да има и още по-малки деца сред жокеите, съобщи мс Михаил Костов. Конете са от източнобългарска порода, холщейнер, олденбург, но от 4-5 г. има и нова порода – български спортен кон. В момента ККС “Калоян” разполага с 65 коня, от които 45 са състезателни.
За поредна година клубът стана убедително шампион на България, като събра 11 259 т., докато вторият “Ихтиман” е с 3649, а третият “Шумен” с 3303 т. Четири държавни шампиона има “Калоян” – Ирина Николова, Ердохан Сами, Цветелина Цанева и Йоана Тодорова. Шест са вицешампионите, а пет – бронзовите медалисти от държавни първенства м.г.
На 8 април клубът ще участва на Световната купа в София, после има изяви в Унгария и Австрия и евентуално на Европейско първенство в Холандия. В Арбанаси пък на 4 май е турнирът по конкур ипик, а на 23 юни предстои международно състезание по всестранна езда.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново