Йонка Генчева – Треньор № 1 на В. Търново за 2012 г.: “Тепърва ще се говори още повече за хандбала във Велико Търново”

Публикувано на пт, 4 ян. 2013
359 четения

Треньорката на хандбалния “Етър-64” Йонка Генчева за първи път бе избрана за № 1 във Велико Търново. Любопитното е, че за последните 5 години, в които има и гласуване за най-добър треньор, Генчева непрекъснато оставаше втора, а това неизменно предизвикваше недоволството на хандбалния клуб… През 2009 г. я изпревари Милен Видиновски, през 2010 г. наставникът на “Етър-1924” Велин Кефалов, а м.г. треньорът по ориентиране Георги Карталов. Този път Йонка Генчева стигна до признанието, като надделя драматично над останалите – за нея гласуваха петима от 16-те специалисти, с 4 гласа е Светла Йорданова (шахмат), а с 3 – Михаил Костов (конен спорт).
– Очаквахте ли това отличие в поредна успешна година за “Етър-64”?
– Не го очаквах, защото в предишните години не бяхме избирани. Годината наистина беше много успешна за нас и благодаря на тези, които са гласували. Мисля, че това е успех за целия треньорски състав, за целия клуб за нашата добра работа през годината.
– Този път Треньор № 1 получава и купа…
– Да, така е. Това е голямо признание, за което още веднъж благодаря. Мисля, че е резултат на труда на всички в “Етър-64”. Ние работим заедно в един екип.
– 2012 г. наистина бе много успешна за вас?
– Поредна силна година. Надявам се, че и в бъдеще ще бъде така. Завоювахме всички възможни отличия при жените, много силни бяхме и при подрастващите. Мисля, че сме изградили един много силен клуб.
– Водите вече и националния отбор за девойки?
– Да, бяхме вече на лагер в Габрово, изиграхме контроли с “Етър-64” и “Бъки”. И там са събрани много силни състезателки, подготовката върви добре. Надяваме се някъде да пробием и да се класираме на европейско или световно първенство.
– Ще има ли още нови състезателки в “Етър-64”, за да се превърне отново фактор в Европа?
– Засега не сме мислили за подсилване на отбора. Работим повече с по-младите момичета, работим да имаме по-силен състав. При нас задачите се поставят от президента на клуба, а целите за 2013 г. отново са шампионската титла и купата на България. Оттам нататък при всички подрастващи възрасти ще търсим най-доброто класиране.
– Миналата година върнахте титлата и при девойките старша възраст?
– Да, така е. Не ни се беше случвало от доста години. Вече растат талантливи момичета, имаме и спортно училище и тепърва ще се говори още повече за хандбала във Велико Търново.
– Кога започвате подготовка?
– Събираме отбора за първа тренировка на 7 януари от 15:30 ч. в зала “Сава Величков”. Ще се готвим при домашни условия, но ще търсим силни съперници за подготовката. Очакваме сръбският ХК “Червен кръст” (Ниш) да ни върне визитата, а ние планираме да пътуваме за мачове до Румъния и Турция.
– Осигурен ли е финансово клубът? В предишните години имаше сътресения, които не позволиха дори участие в европейските клубни турнири?
– Искам да благодаря на спонсорите, които ни помагат и без които не би съществувал нашият клуб. Имаме затруднения, това не е тайна, но се надявам да се изправим и да продължаваме напред.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново