“Виргиния балет” спечели 31 квоти за Световните финали в Прага

Публикувано на пт, 17 мар. 2023
358 четения

Талантите от “Виргиния балет” спечелиха 31 квоти за Световните финали, които предстоят през юни в Прага. На World Dance Contest Bulgarian Qualifier великотърновци участваха с 34 танца и 30 момичета от три възрастови групи на школата. Голяма част от танците се изтанцуваха за първи път и спечелиха сърцата на журито и публиката, както и високи оценки и точки, които ги отвеждат на световната сцена в Чехия.
Момичетата от втора група на “Виргиния балет” спечелиха първо място и златна купа с характерен танц “Ирландски”, второ място с хореографията на г-жа Казарина в класически балет “Пролетно пробуждане” и трето място в класически балет с “Малки перли”. В тях участваха Мирабел Недялкова, Дария Карачолева, Дария Маринова, Габриела Евлогиева, Цветана Атанасова, Грета Стефанова, Крисия Денчева, Теодора Първанова, Ренна Димитрова, Елица и Радина Димитрови, Дея Йорданова, Елена Пашова и Виктория Богданова.
Талантите от трета група също ще представят България на световното по танци с хореографиите “Another day of sun” – стил джаз, в изпълнението на Елена Ангелова, Леа Николова и Красияна Гърдева, за който имат златни медали и първо място, “Ndeko duet”, който изпълняват Леа Николова и Красияна Гърдева със златни медали в модърн. В същата категория София Таранец и Рая Маринова станаха трети с хореографията “The water poem”.
“Светит месяц” донесе на школата и на Леа, Краси и Софи първо място и злато в характерни танци. А като група Сияна Гецова, Елена Ангелова, Рая Маринова, София Таранец, Красияна Гърдева и Леа Николова имат три първи места в категория 10-13 г. за хореографиите на екипа Казарини – Валс “My Melody”, “Ружа” и “Sea story” (дебют). Трето място имат в характерни танци с “Jota Aragonesa”.
Леа Николова има първо място с 97.33 т. от 100 като солистка в класически балет с вариация от балета “Дон Кихот” и второ място за дебюта в характерни танци с 90 точки за новата хореография на С. Казарин “Румънски танц”. Елена Ангелова е бронзова медалистка и е на трето място в характерни танци с “Мазурка”, както и на четвърто място във free стил със “Salut”. Красияна Гърдева е на трето място в стил модърн с “Relfection” и на четвърто място с “Caucasion passion” в характерни танци.
Най-големите момичета се представиха както винаги на ниво. Никол Мицова се класира трета във free стил деца с хореографията “The young beauty”. Радина Бонева е златна медалистка в категория класически балет на палци деца с вариация от балета “Гаяне”. Богдана Лещакова е първа в стил модърн юноши с танца “The Revival”, като победи с авторската си хореография дългогодишен български и световен медалист. Кристин Сутрова е трета в класически балет на палци юноши с вариация от “Пахита”. Тя има бронзов медал в характерни танци с хореографията “Кадрил”. Александра Пашова е четвърта в категория шоу със “City Jungle”. Дара Джанабетска също се представи отлично с две сола в стиловете характерни танци и модърн, където е съответно седма и десета в най-ожесточената конкуренция от 25 участника.
Девора Казарина, Леа Попдончева и Радина Бонева са на първо място за изпълнението на “Украински танц”, а Богдана Лещакова, Ина Маринова и Кристин Сутрова имат бронз в същата категория за “Guahira”. И двата танца ще бъдат представени в Чехия на световните финали.
Груповите танци на момичетата също бяха високо отличени. “The Disco Seventies”, с който дебютираха в джаз, е на първо място. “Sunrise” – също дебют, но в шоу, е на второ място. “Kavkaz – Joy of Life” в характерни танци е на първо място, а “Люлка се люляше” в класически балет е на трето място. Това са цели четири големи купи, които ще красят балетната зала и ще напомнят за прекрасните мигове, в които беше оценен съвместният им труд.
“Предстоят ни още няколко участия на национално ниво и премиера на танцовия спектакъл “Тайната градина”, върху който работим, преди да стигнем до световната сцена”, заявиха от “Виргиния балет”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново