“Ивайло” ще приеме мача от елита между “Левски” и “Черно море”

Публикувано на пн, 9 ян. 2023
3229 четения

Стадион “Ивайло” във Велико Търново ще бъде домакин на мач от елита. На “Митичния” вероятно ще бъде стартът на пролетния полусезон от първенството на Първа лига, като ще приеме отборите на “Левски” (София) и “Черно море” (Варна). Очаква се двубоят да бъде на 11 февруари (събота) от 17:00 ч., научи “Янтра ДНЕС”.
Причината е, че “Левски” бе наказан от Дисциплинарната комисия на БФС с лишаване от домакинство за един мач и глоба в размер на 6000 лева заради поведението на феновете, които навлязоха в сектора за гости и се стигна до физически сблъсъци с привърженици на “Славия” след мача през ноември, спечелен от “белите” с 2:1. “Сините” обжалваха това решение пред Апелативната комисия, но тя не уважи жалбата им.
В първия си пролетен мач столичният тим приема “Черно море” и ще трябва да посрещне варненци в друг град извън София. Ръководството на клуба обмислило няколко варианта за провеждане на сблъсъка, като решението е той да се състои във Велико Търново. Почти сигурно то няма да бъде променено и сините ще посрещнат съперника на стадион “Ивайло”. Очаква се обаче това да бъде потвърдено от Спортно-техническата комисия на БФС.
Причината да бъде избран Велико Търново е, че стадионът има лиценз за мачове в елита, разполага с много добро тревно покритие, осветление и всички удобства, а освен това е точно по средата между София и Варна. За решението на “Левски” обаче е надделял и фактът, че в старата столица “сините” имат не само активен фенклуб, но и многобройни привърженици, а мястото е удобно и за феновете от цяла Централна България. “Левски” зимува на шесто място в класирането с актив от 30 точки, а “моряците” са на седмата позиция с един пункт по-малко.
Освен всичко, “Левски” ще се опита да спре и серията от вече 8 мача без победа в първенството, където записа 6 ремита и две загуби, а последният успех беше на 7 октомври м.г. срещу “Ботев” (Пд) с 1:0.
Любопитното е, че това ще е първият мач със системата VAR на стадион “Ивайло”. Великотърновският стадион получи сертификат за това през април 2021 г., но после “Етър” изпадна във Втора лига, където VAR все още не се прилага.
Ако “Левски” и “Черно море” играят на 11 февруари тук, домакинството на “виолетовите” срещу “Монтана” вероятно ще е чак във вторник, 14 февруари. Именно затова ръководството на етърци търси още един съперник за контрола на 4-5 февруари.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново