Ветераните шахматисти почетоха паметта на Иван Цанов

Публикувано на пт, 23 Ное. 2018
241 четения

Атанас Атанасов, Станьо Гатев и Иван Илийков окупираха челната тройка.

Ветераните на шахмата във Велико Търново почетоха паметта на отишлия си преди броени дни шахматен доайен мс Иван Цанов. Това стана по време на поредното месечно издание на турнира “Втора младост”.
Иван Цанов почина на 86-годишна възраст. Той бе един от най-възрастните участници в първенствата за ветерани, многократно е печелил и турнирите “Шапката на Капабланка” и “Втора младост” във В. Търново. Роден е в ботевградското село Скравена, но от над 50 години живееше в старата столица, където е пратен на служба във Военното училище, понеже е завършил Военна академия. Тук преподава дълги години, като последните шест от тях ръководи катедрата по съобщителна техника. Майстор на спорта по шахмат.
“Спряхме шахматните си часовници за една минута за почит към Иван Цанов. Простихме се с голям шахматист и наш приятел”, коментира о.р. Станьо Гатев.
Самият турнир бе спечелен от друг бивш офицер – Атанас Атанасов, който събра актив от 7 точки. Втори е Станьо Гатев с 6.5, а трети стана мс Иван Илийков с 6 точки.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново