“Етър” влезе триумфално в топ 6 след победа над “Ботев” (Пд)

Публикувано на пн, 26 Ное. 2018
312 четения

“Виолетовите” влязоха по убедителен начин в топ 6 в Първа лига, след като победиха силния тим на “Ботев” (Пд) с 1:0. За първи път от 21 години “канарчетата” претърпяха пълен крах на стадион “Ивайло”, където етърци вече имат три успеха в последните си 4 срещи.
Тотална доминация на “болярите” беляза първото полувреме, което гостите изиграха лежерно и дълго не можеха да влязат в мача. Още в 6-ата минута след центриране отляво Иван Стоянов стреля с глава, но вратарят улови. В 13-ата минута пък Руменов бе изведен отляво и центрира, но защитник извади в корнер, а след изпълнението му Георги Сърмов стреля от малък ъгъл, но отново Кайзер улови топката. Атаките на етърци продължиха и в 23-ата минута Венци Василев отправи лук удар с глава, който отново попадна в ръцете на вратаря.
Първата чиста възможност бе в 27-ата минута, когато Димо Атанасов се включи отляво и центрира, а защитата на “Ботев” не изчисти добре и Аласана Мане с чудесен пас между няколко бранители изведе Румен Руменов сам срещу вратаря. Халфът отправи силен шут с десния крак, който обаче разтресе напречната греда. Десет минути преди почивката Етър беше принуден да прави смяна, тъй като Мане получи контузия и не беше в състояние да продължи, а на терена се появи Никола Колев.
Минута преди почивката “виолетовите” напълно заслужено поведоха в резултата. Георги Сърмов намери отляво с дълъг извеждащ пас Иван Стоянов, той догони кълбото в наказателното поле, където с добра техника се справи с двамата преследващи го играчи на съперника и намери заелия чудесна позиция Руменов. Премереният удар на халфа хвърли трибуните на стадион “Ивайло” в екстаз – 1:0!
Както се и очакваше, второто полувреме нямаше нищо общо с първото. Играта се изостри и двата тима започнаха да редуват атаки. “Ботев” организира бърза контра в 52-ата минута, но Димо Атанасов изпревари съперник и находчиво извади топката в корнер. “Виолетовите” в 56-ата минута можеха да удвоят, след като Флорент Боджадж бе изведен сам срещу вратаря, но бе отсъдена много спорна засада. Най-добрата възможност за гостите дойде чак в 63-ата минута, когато мощен удар на Балтанов профуча опасно покрай вратата.
Солидната игра на “Етър” в защита продължи да създава затруднения на “канарчетата”, които бяха ограничени главно до изстрели от дистанция. В 71-ата минута попадение на “Ботев” след заучено изпълнение на ъглов удар бе отменено съвсем правилно поради засада.
Познатият рефер Петър Костадинов изсвири два фаула за гостите пред пеналта, от които първият удар на Тодор Неделев бе уловен от Христо Иванов, а вторият мина покрай сглобката. До края гостите потърсиха изравняване, но срещнаха самоотвержената игра на етърската защита и вратаря, докато “болярите” дебнеха своите шансове при контрите. В 82-ата минута Соуза отправи параболичен удар, на който Христо Иванов блестящо реагира. Минута преди края пък Добрев прехвърли и стража, но Иван Скерлев находчиво от голлинията предотврати сигурен гол. Последната намеса на Христо Иванов в самия край на продължението пък узакони факта, че “Етър” заслужено ще вземе трите точки – с воля, характер, пълно раздаване, колектив, вярна публика по трибуните…
Победата прати еднолично тима на шестото място с 3 т. аванс пред “Локо” (Пд) и “Черно море”, на когото “болярите” гостуват в петък. Място във временната шестица, което е повече от заслужено и кара “виолетовите” фенове да мечтаят…
“Етър”: Иванов, Василев, Гълъбов, Скерлев, Атанасов, Руменов, Сърмов, Мане (35 Колев), Ив. Стоянов (85 Кр. Стоянов), Боджадж, Батрович (65 Младенов).

Румен Руменов: “Показахме голям характер”
Халфът Румен Руменов бе избран за Играч на мача заради гола си, донесъл победата. “Съжалявам, че първата си ситуация не я реализирах. Беше красива атака, но завършващият удар не беше толкова добър. По-важна обаче е победата. Не е важно, че аз съм вкарал гола, а че победихме. Ние сме един колектив не само на терена, но и извън него.
Показахме един голям характер, постоянно се борехме мъжки срещу съперник от класата на “Ботев”. Радваме се на постигнатите победи в последно време. Стараем се да играем с топката, да владеем инициативата. Това изискват треньорите от нас. Всеки футболист иска да вкарва голове, особено ако е по-офанзивен. Радвам се, че ми се получава. Надявам се все повече да играя и да постигаме все повече успехи. Мисля, че заслужаваме да сме в шестицата с тази игра, която показваме.”

Красимир Балъков: “Свалям шапка на момчетата”
“Играхме срещу много силен и качествен отбор, който показва футбол. Излязохме много мотивирани и много подготвени. Неутрализирахме ги тотално през първото полувреме. Искахме да не се рита топката напред на сляпо, а да държим топката в наше владение.
Първото полувреме беше перфектно, второто беше борбено, с много заряд. Казах на момчетата още на почивката, че им свалям шапка, защото миналата година се бориха да оцелеят, а вижте къде са сега. Само с успех и трупане на точки ще дойде самочувството. С храната идва и апетитът. Реалисти сме, първо трябва да се стабилизираме като клуб, за да може тази работа, която я вършим с треньорския екип, да дава още по-големи плодове.”

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново