“Етър” се присъедини към световна инициатива в САЩ в памет на 26 жертви

Публикувано на пт, 15 мар. 2013
219 четения

Стефан Атанасов предаде екип с № 26 за благотворителната кампания в САЩ.

“Етър” стана първият български отбор, който се включва в уникална благотворителна инициатива в памет на жертвите в училището Санди Хук в Нютаун, САЩ. На 14 декември 26 души (20 ученици и 6 учители) бяха застреляни в него, а трагедията потресе целия свят.
От университета “Куинипиак”, който се намира само на 30 минути от Санди Хук и има тесни връзки с училището със своята футболна програма, стартираха благородна кампания – аукцион на фланелки с № 26, подарени от футболни отбори от целия свят. Парите от аукциона ще бъдат използвани да се учредят стипендии в памет на загиналите 26 жертви.
Инициативата бе представена по NBC на 25 февруари т.г. и веднага намери широк отзвук по цял свят. Аукционът стартира на 14 март и ще продължи един месец, като стартовата цена на екипите е 26 долара, но реалната им оценъчна цена е от $ 260 нагоре. След края организаторите от университетския тим, носещ името “Бобкетс”, смятат да продължат традицията, като такива фланелки ще се предлагат на всеки 14 декември.
“Трагедията в Санди Хук развълнува целия свят, а футболът е глобална игра. Когато видиш кои отбори и играчи от кои страни по света пращат свои екипи, това е страхотно за самата кауза”, заяви треньорът на женския тим Дейв Кларк.
“Аукционът и отборите по света са нашият начин да се справим и да помогнем на обществеността в този град да се излекува. Резултатите? Целият свят, най-големите клубове, най-големите имена във футбола се обединиха, за да подкрепят тази невероятна кауза. Списъкът е впечатляващ, а големият брой хора, готови да помогнат, е вдъхновяващ”, коментира треньорът на мъжкия тим Ерик Да Коста.
В “Бобкетс” очакваха да получат повече от сто фланелки, като техният брой само до този момент вече е 87 и непрекъснато расте. Списъкът на клубовете и играчите, които се отзоваха, наистина е впечатляващ. Редом с най-големите клубове от САЩ, като “Чикаго Файър”, “Ню Инглънд”, “Космос” и т.н., организаторите получават фланелки с № 26 с автографите на “Манчестър Юнайтед”, “Байерн”, “Ливърпул”, “Астън Вила”, “Интер” (Милано), “Арсенал”, “Селтик”, “Динамо” (Загреб), националните отбори на Хърватска, Дания, Япония, САЩ… Специални свои фланелки с лични автографи изпратиха звезди като Лео Меси и Ван Нистелрой.
Първият български тим, който се присъедини към благородната кауза и изпрати свой екип с № 26, е този на “Етър 1924”. Инициативата дойде от великотърновеца Милен Николов, който живее в САЩ и е треньор във ФК “Принстън” (Ню Джърси). Той работи в академията на клуба, чийто главен треньор е българинът Стоян Пумпалов от Бургас, а сред наставниците е и бившият играч на “Етър” Веселин Маринов. Последният бе футболист на “Етър” през 1992-94 г., след което замина за САЩ, където работи и досега.
От “Етър” реагираха светкавично на молбата. Виолетов екип бе разписан от всички играчи на тима начело с капитана Красен Трифонов и треньора Сердар Даят. Най-отгоре на екипа, над подписите на футболистите, е българският трикольор. Днес на стадион “Ивайло” представителят на клуба Стефан Атанасов предаде екипа на Лазар Николов – бащата на Милен Николов, който още утре изпраща фланелката за Принстън. Ще бъде ли последван примерът на “Етър” и от останалите български отбори?
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново