“Етър” с финансови трудности, но няма намерение да се отказва

Публикувано на пн, 4 май 2020
441 четения

В “Етър” са убедени, че ще продължат участието си в първенството.

41 600 евро ще получи клубът от УЕФА

В “Етър” очакват с нетърпение разрешаването за подновяване на тренировките и на спортовете на открито. От Националния оперативен щаб анонсираха разхлабването на мерките и постепенно възстановяване на спорта, но се очаква решението на правителството. От началото на извънредното положение на 13 март играчите бяха разпуснати и се готвят индивидуално по домовете си.
Ситуацията усложни финансовото състояние на всички и клубът не прави изключение. В медиите се появи информация, че футболистите за последно са получили пари за февруари, и то по половин заплата. Това предизвикало напрежение сред играчите, които чакали и премията си за последната победа с 6:2 над “Витоша” (Бистрица) на 2 март. Те били изнервени от факта, че получават постоянни обещания от ръководството, които не се изпълняват.
Още по-големият проблем бил за играчите, които имат да плащат квартири. Те били принудени да се издължават на хазяите си с лични средства. От началото на годината футболистите на “виолетовите” не са получили нито лев за квартирите си, очаквайки въпросните пари вече четвърти месец. Тези дни се очаква клубът да получи от УЕФА 41 600 евро заради участието на националите си.
Всъщност ситуацията е същата и за повечето футболни клубове в България. Спрени са приходите както от телевизионни права заради спирането на първенството, така и от някои спонсори и рекламодатели, няма как да постъпват средства и от билети.
Появиха се спекулации по медиите, че “Етър” дори нямало да продължи участието си в Първа лига, както и отборите на “Дунав” и “Царско село”. Последният клуб всъщност опроверга това с назначаването на нов старши треньор в лицето на Любослав Пенев.
“Няма такова нещо”, коментира председателят на Управителния съвет на “Етър” и зам.-кмет на Велико Търново проф. Георги Камарашев. “Напълно реално е с оглед на сегашната ситуация в страната и по света да има намаляване на възнагражденията, но това е във всички клубове. Отказване на “Етър” от елита никога не е стояло на дневен ред”, заяви неотдавна проф. Георги Камарашев.
Още в края на март ръководството излезе с позиция в официалния сайт на клуба, в която обави следното: “По повод на публикации в медиите, според които “Етър” нямало да събере отбор след 30 юни, ръководството на великотърновския клуб счита за необходимо да поясни следното:
Първо, в ситуацията, в която се намира не само спортът, не само България, но и целият свят във връзка с разпространението на COVID-19, нито е подходящият момент, нито е морално да се пише кой и кога приключвал.
Второ, Велико Търново е болярски град, в който винаги е имало и ще има футбол.
Вместо трето ще си позволим да перифразираме големия писател Марк Твен с една от най-популярните му сентенции: “Слуховете за нашия разпад са силно преувеличени”.
Административният директор на клуба Страцимир Тинчев пък още тогава коментира: “Обстановката в “Етър” е такава, каквато е, предполагам, и в останалите български клубове. Разпуснали сме играчите, всички те работят по индивидуални програми, които са им дадени от треньорите. В контакт сме както с футболистите, така и с хората от Управителния съвет и треньорите. Силно се надяваме и вярваме, че по-бързо ще премине тази ситуация в България и ще започнем нормален тренировъчен и състезателен ритъм.”
Старши треньорът Петко Петков призна, че има забавяне на заплатите, но категорично опроверга да има “бунтове за пари”. “Сами виждате какво е положението в държавата. В “Етър” основно общината издържа клуба. Много от бизнесите имат проблеми, а някои от тях бяха спонсори на клуба. Да, има някои забавяния, но чак да има драми, бунтове… Малко се преекспонира. Ясно е, че в тези месеци без тренировки и мачове ще има редуциране на парите. Така че не се различаваме много от другите клубове. В “Етър” имаме изключително малко чужденци, повече се залага на български футболисти. Много клубове ще минат на този вариант. Имаме уверението на ръководството, че нещата ще са наред”, заяви Петко Петков.
сн. Анатолий ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново