“Етър”: 24 играчи в конкуренция за място в основния състав

Публикувано на пн, 21 ян. 2019
193 четения

С 24 футболисти с подписани договори разполага към момента “Етър” за пролетния полусезон в Първа лига. Важно е да се отбележи, че с изключение на преотстъпените, повечето играчи са обвързани с контракти чак до лятото на 2020 г. и треньорският щаб разполага с кадрови възможности в достатъчно дългосрочен план.
Селекцията винаги е отворен процес, но и да има още някое ново попълнение, трудно би попаднало в основния състав, ако се присъедини преди самото начало на полусезона, след като Красимир Балъков е провел подготовката и стиковането на състава. Главният мениджър вече анонсира, че ако “Етър” се раздели с някого, то би било при подходяща оферта от чужбина и съответна трансферна сума, защото е крайно време в клуба да влязат и средства от евентуални трансфери.
Общо взето, цифрата от 24 имена изглежда оптимална и напълно необходима с оглед на многото мачове, които предстоят на “виолетовите” в сгъстения цикъл – за три месеца те трябва да изиграят 20-22 срещи от първенството плюс най-малко още една за купата на България (а ако “Етър” отстрани “Локо” Пд, поне още две, тъй като полуфиналите са два на разменено гостуване). Така при евентуални наказания или контузии треньорският щаб да има заместници на точното място и да не се налагат преквалификации на други постове, както беше през есента. С оглед на многото срещи напълно очаквано е всички играчи да получат своя шанс за изява.
И все пак битката за място в основния състав ще бъде сериозна, тъй като “Етър” разполага с

поне двама футболисти
за всеки пост.

На вратата Христо Иванов е безспорен фаворит, той бе единственият от състава, който игра без смяна 1800 минути през есента. Анатоли Господинов получи шанс в мача за купата и не допусна гол, както и в първата контрола срещу “Спартак”. Третата опция е опитният Цветомир Цанков. 34-годишният страж всъщност най-отдавна е на стадион “Ивайло”, той беше част от “Етър 1924” още през 2011-2013 г.
Сериозна ще е конкуренцията и в центъра на защитата, където претендентите са четирима, при това с доста изравнени качества – Иван Скерлев, Венци Василев, Пламен Гълъбов и Артьом Артюнин. Сериозно бе попълнението през паузата за двата фланга на защитата, където останаха пробойни след последователното напускане на Пашов и Д. Атанасов. Вдясно основен претендент изглежда досегашният капитан на “Верея” Здравко Илиев, като втора опция остава и Василев.
Другото ново попълнение Александър Георгиев сериозно ще подсили лявата зона – той е ляв бек с подчертани офанзивни функции, играл е и като ляво и дори дясно крило. Немалко силни мачове през есента направи и Крум Стоянов, така че се очертава здрава конкуренция. В дефанзивен план капитанът Георги Сърмов и Аласана Мане (когато не бе контузен) са несменяеми, двамата определено имат и офанзивни качества, прекрасен поглед върху играта, извеждащи пасове и силен удар. Дано и Яни Пехливанов навакса пропуснатото време поради контузия и влезе в необходимата форма, защото това би било от голяма полза. В средата на терена “Етър” разполага с техничаря Румен Руменов (с важни голове) и неуморимия Никола Колев, който, без да блести излишно, е изключително полезен играч.
В предни позиции Балъков има достатъчен избор съобразно тактиката, съперника и индивидуалните качества и форма на всеки от футболистите си. Качествено попълнение е Милчо Ангелов, който е различен от досегашните тарани на “Етър” със своята подвижност, бързина и острота. Разбира се, постоянна опция остава Иван Петков, който често влизаше като резерва, но бележи все решаващи голове. Когато Ангелов е титуляр, това ще даде възможност на треньорския щаб да изтегли по-назад Флорент Боджадж – точно където е силата му с неговата борбеност и поглед върху играта. Що се отнася до Жилсон Варела, той може да се защити по единствения възможен начин – като започне да бележи голове и в официални мачове. Сериозна ще е конкуренцията и по фланговете, където “Етър” разполага с доказани имена като есенния голмайстор Дани Младенов, опитния Иван Стоянов, бързоногия Ерик Почански и техничния Велко Батрович. В определени мачове доверие заслужава и юношата Кольо Станев.
Начинът, по който играят “виолетовите” – с владеене на топката,

с определен стил и почерк,
наистина вдъхват оптимизъм. Хубавото е, че тимът изглежда балансиран, има взаимодействие и разбирателство на терена, а съставът бе запазен и подсилен на точно определени места, където наистина имаше нужда. Разбира се, винаги има какво да се желае, когато става въпрос за характер, мотивация и настройка за дадена среща. Няма футболист по света, който винаги да е във форма, да играе само силно и да не редува върхове и спадове. Това вече е в приоритета на Красимир Балъков и щаба му – в избора на най-подходящите играчи и тактически схеми за конкретните мачове. Финалът на миналото първенство и първата част на настоящото показаха, че доверието към тях е напълно оправдано и има достатъчно поводи за оптимизъм.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Анатолий ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново