“Етър-100” и “АП-Спорт” отказаха участие на държавното по стрелба

Публикувано на чт, 17 ян. 2013
343 четения

14 клуба, сред които великотърновските “Етър-100” и “АП-Спорт”, отказаха участие на държавното първенство по спортна стрелба с пневматично оръжие, което трябваше да се проведе от 18 до 25 януари в Пловдив. В декларация до медиите клубовете уточняват, че причината за решението е спряното финансиране на Българската федерация по спортна стрелба от страна на Министерството на физическото възпитание и спорта, лошото финансово състояние на клубовете и неподходящите метеорологични условия. Останалите клубове, които декларират отказ от участие, са столичните ЦСКА, Левски, Левски Софарма, “Левски любители”, Нове, “Локомотив” (Русе), както и “Светкавица” (Търговище), “Снайпер” (Силистра), “Габрово”, “Ботев” (Враца), “Шумен” и “Стралджа”.
В понеделник представители на 14-те клуба се срещнаха със заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Лазар Каменов.
“На срещата с г-н Каменов той съобщи, че се очаква отнемане на лиценза на федерацията, затова не може да има финансиране на клубовете. Около 100 лв. на състезател би ни струвало евентуалното участие в Пловдив. При 20 участника трябва да отделя поне 2000 лв., които няма да имат възвръщаемост”, коментира треньорката Йорданка Бурнева ­ Среброва.
Тя допълни, че още три клуба от Варна, Казанлък и Белене са подкрепили декларацията и са потвърдили своето неучастие.
Управителният съвет на БФСС на свое заседание, проведено на 14 януари, реши да не променя датите на държавното първенство. Единствената промяна спрямо предварителната програма е тази, че състезателният ден за момчета и момичета (пушка и пистолет) се измества с 1 ден назад ­ на 25 януари.
Вчера по обед последва нова промяна. Чрез онлайн връзка УС на БФСС разгледа предложението на клубовете и реши да отложи за по-късна дата първенството. Както “Янтра ДНЕС” писа още през декември, от “Етър 100” излязоха с предложение до федерацията първенството да се проведе във В. Търново, което обаче не бе удовлетворено.
32 са клубовете, членуващи във федерацията, но от топ 10 единствено “Тракия” (Пловдив) не е сред бойкотиращите. “На държавни първенства участват около 200-220 състезатели във всичките възрастови групи, а действащите състезатели са около 300 при 32 лицензирани клуба. Средно се падат по около 10 състезателя на клуб, но това е така тъй като голяма част от тях са фантоми”, каза още Йорданка Бурнева ­ Среброва. В петък в София тя ще присъства на учредяването на Български стрелкови съюз.
“Всеки от клубовете трябва да представи удостоверение за актуално състояние. За председател на съюза ще бъде издигната двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева”, допълни Йорданка Бурнева ­ Среброва.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново