Великотърновци тръгват към Мачу Пикчу и Титикака

Публикувано на пн, 27 юни 2016
1791 четения

Пътешествие в перуанските Анди предстои на наша експедиция – петима великотърновци и една еленчанка. Те се впускат в двуседмично приключение из уникални места в Перу, като ще направят трек и ще атакуват връх Писко, висок 5752 метра.
Йордан Грозданов, Боян Димов, Цецка Петрова, д-р Марияна Чернева, Галин Велчев от старата столица и Соня Гавраилова от Елена заминават във вторник за Букурещ, от където през Амстердам ще летят за Лима.
От там деветчленната българска група ще премине през Хуарес, за да стигне до Карас, от където започва трек от 3750 метра надморска височина в посока базов лагер под връх Алпамайо. Той е висок 5947 метра и се намира в северната част на перуанската Кордилера Бланка. Заедно с Матерхорн и Ама Даблам той е считан за един от трите най-красиви върхове в света.
“Няма да пробваме изкачване, тъй като се катери само по алпийски способ. Вместо това ще щурмуваме съседния връх Писко, след което ни предстои разглеждане на древната столица на инките Куско, разположена на 3400 метра над морето”, заяви Йордан Грозданов. След това групата ще посети древния град на инките Мачу Пикчу и най-високо разположеното езеро в света Титикака на височина 3812-3821 метра. То се простира на територията на две държави – Перу и Боливия. Заема площ от 8370 квадратни метра, а дълбочината му достига 281 м.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново