Великотърновските туристи бяха в Рила и Пирин

Публикувано на пн, 29 юли 2013
832 четения

На връх Синаница.

Девет дни в Рила и Пирин бяха членовете на Клуба по пешеходен туризъм към ТД “Трапезица-1902”. Общо 66 планинари се включиха в традиционната голяма лятна проява, която бе заложена в календарния план на клуба. До изходните пунктове те се придвижваха с нает автобус, с личен транспорт и с влака. 24 човека бяха в Рила, разделени на три групи: първата с водач Станимир Станчев с изходен пункт Самоков и от Костенец по маршрут х. “Гургулица”, х. Белмекен, х. “Безбог” (Пирин) и гр. Добринище. Втората, от 8 туристи с водач Борис Димитров, с изходен пункт Сапарева баня по маршрут х. Рилски езера, х. Иван Вазов, Рилски манастир, х. “Рибни езера”, к-с Семково, х. “Добърско”, с. Баня и гр. Добринище, а третата – от пет туристи с водач Васил Влаев с изходен пункт гр. Разлог и от с. Добърско стационарно на Добърско с лъчови преходи, бране на билки, разглеждане забележителностите на Добърско, Разлог, Банско и приключване в Добринище.
В Пирин планина бяха 42 планинари с водач Станчо Русев с изходен пункт Банско по маршрут х. “Вихрен”, х. “Синаница”, заслон “Тревно езеро”, х. “Дамяница” и гр. Добринище.
Групата бе разделена условно на две подгрупи: екстремна, в която по-голямата част от преходите се движеше по немаркирани (билни) пътеки – особено при маршрутите между нощувките в една и съща хижа, и нормална, която се придвижваше основно по маркираните пътеки.
Великотърновските туристи успяха да изкачат по-голямата част от върховете на Северен Пирин – Вихрен (дори по Джамджиевия ръб), премката Кончето, Бански Суходол, Кутело 1, Кутело 2, Тодорка, Възела, Бъндаришки чукар, Каменица, Джено, премката Малкото Конче, Ченгел чал, Малък и Голям Полежан и др. За последната вечер на 20 юли всички се събраха в Добринище на разбор, като срещата протече по туристически весело с хора и танци до късно през нощта.
“Календарният план за проявите ни е качен в сайта на ТД “Трапезица-1902”, откъдето е видно, че поне два пъти в месеца ние сме в планините. За международната проява на клуба с маршрут Краков – Закопане – високи (западни) Татри – Братислава – Виена от 5 до 12 септември (пет нощувки със закуски и т.н при цена 555 лв.), все още има няколко свободни места. С радост ще приемем в групата всеки пожелал този маршрут”, съобщи председателят на Клуба по пешеходен туризъм Станчо Русев.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново