Великотърновските таланти Дани Арсов и Алекс Дешков със силно каране в Серес

Публикувано на пт, 28 юни 2019
598 четения

Силно представяне направиха младите великотърновски пилоти Дани Арсов и Алекс Дешков на пистата в гръцкия град Серес, където се проведе 3-тият кръг от републиканския шампионат по картинг на БФК-НКС.
В клас Mini доминира шампионът Данислав Арсов, който постигна втората си победа за сезона, като спечели и двете състезания след старт от полпозишън. “След като в предишния кръг в Хасково удар от противников състезател го лиши от възможността да се бори за победата и постигнатото 3-то място за кръга бе възможният максимум, първият от единствените три дни, с които разполагаше на пистата в Серес преди самото състезание (поради голямото разстояние и съпътстващите разходи Дани отново нямаше възможност за предварителни тренировки на пистата), премина във възстановяване на машината, което за втори път този сезон се случи благодарение на неоценимата подкрепа на нашите нови приятели от новосформирания великотърновски тийм “ПЛАНЕКС рейсинг” в лицето на Даниела и Пламен Дешкови”, сподели бащата на Дани – Стефан Арсов.
“Останалите два дни свободни тренировки преди състезанието бяха изключително тежки – не успявахме да постигнем скоростта и времената от предишната година, условията на пистата се променяха непрекъснато. Някои от останалите пилоти, инвестирали по 3-4 уикенда в тренировки на трасето и по 12-17 комплекта нови гуми, бяха постигнали в отделни инцидентни обиколки дори по-добри времена от миналогодишния рекорд за трасето на Дани.
С подкрепата обаче на двама изключителни професионалисти, в лицето на Валентин Йосифов и Станислав Каваримов, в съботните официални тренировки нещата си дойдоха на мястото: Дани подобри миналогодишния си рекорд, спечели квалификацията с 0.15 сек. пред втория и 0.5 сек. пред третия състезател и със спечелените два хийта осигури полпозишъна за болида на GO GRILL за първия от двата неделни финала.
А неделята беше дори още по-успешна: стартирайки в първия финал от първа позиция, Дани – с квалификационно темпо и времена – по-добри с 0.1 до 0.2 сек. от миналогодишния си рекорд в 9 от общо 11-те обиколки, не отстъпи нито за миг първата позиция и финишира с преднина от над 5.5 сек. (една стартфинална права) пред втория състезател. Тази победа му осигури първата стартова позиция и във втория финал, в който – въпреки че условията на пистата вече се бяха влошили и не успя да постигне такива рекорди, Дани отново финишира първи абсолютно безапелационно – този път с преднина от 7.5 сек. и над една стартфинална права преднина”, коментира Стефан Арсов.
Другият великотърновски представител – пилотът на “ПЛАНЕКС рейсинг тийм” Алекс Дешков, след като спечели по категоричен и безапелационен начин предишния кръг в Хасково, бе също толкова бърз и през настоящия уикенд, като постави рекорд за по-малкия клас и на пистата в Серес в Mini BG. И само липсата на късмет, недостатъчният състезателен опит, както и болните амбиции на родителите на македонските състезатели в този клас, не му позволиха да стигне до подиума и в това състезание. От екипа му обаче обещаха, че за следващия кръг Алекс и машината му ще бъдат още по-подготвени, за да повторят успеха от хасковската писта.
В първото състезание победата взе Стефан Стефановски от Македония, следван от сънародника си Христо Ковачи. На двамата можеше да не бъде никак лесно, след като на трета позиция бе излязъл Алекс Дешков със силен старт. След контакт със съперник той обаче се завъртя и остана последен. Във второто отново първи стана Стефановски, а до второто място стигна Дешков след силно каране. Българският пилот направи и най-бързата обиколка. Ковачи финишира трети, но получи 10 сек. наказание за неправилно стартиране. Така трета отново бе класирана Ангелики Нусопулу. За кръга първи е Стефановски, следван от Ковачи и Нусопулу.
Третият великотърновски пилот в тазгодишния шампионат на НКС – състезаващата се с австрийски лиценз Ивон Симеонова, не успя да вземе участие в кръга в Серес поради други ангажименти.
Алекс Дешков, който се състезава отскоро, преди това в Хасково имаше пълно превъзходство. В първото състезание за 10 обиколки той натрупа 15 сек. аванс пред втория Стефан Стефановски. Във второто състезание Дешков отново води от старта до финала и записа една от най-убедителните победи в историята на Националните серии. Така той изпълни обещанието на неговия механик Станислав Каваримов, че няма да му се наложи да изпреварва съперници в този кръг.
“Още в първия кръг, когато имахме технически проблеми, Даниела и Пламен Дешкови предложиха безкористно да ни помагат. На екипировката ни ще се появи и логото на “ПЛАНЕКС рейсинг”, а идеята ни е от следващата година трите великотърновски таланти да се съберат в този клуб, да го регистрираме и да развиваме качествата им”, добави Стефан Арсов.

Aнатоли ПЕТРОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново