Великотърновката Мила Захариева създаде свой луксозен моден бранд

Публикувано на ср, 14 апр. 2021
10815 четения

Великотърновката Мила Захариева създаде най-новия български моден бранд. Чаровната дама го е нарекла La Cara Mi EXCLUSIVE, което в превод означава “Скъпата аз ИЗКЛЮЧИТЕЛНА”. Целта на неговата създателка е да предаде точно това усещане на всички, които изберат нейните модели. Още с появата си на пазара брандът заслужи овациите на стилните дами и получи висока оценка от модните специалисти.
“Премиерната авторска колекция на Мила Захариева прави силно впечатление със стремежа си да отговори на изключително актуалните потребности за адекватна визуална култура на съвременната жена. Посланията на новия моден бранд La Cara Mi EXCLUSIVE by Mila Zaharieva са родени от неумолимите изисквания към стила по време на пандемия – функционалност, удобство и комфорт в комбинация с елегантност и красота. Убеден съм, че това е и една от най-сериозните перспективи в днешния моден дизайн, която не може да се заобиколи, пренебрегне или омаловажи”, не пести суперлативите си за дебютната колекция българският моден гуру проф. д.н. Любомир Стойков. Мила получава отлична оценка и от младия български дизайнер и моден критик Николай Пачев, преподавател в Академията по мода в НБУ, високо ценен като вдъхновител от студентите дизайнери.
Мила е родена във В. Търново, завършва Строителния техникум в родния си град. Още тогава нейната учителка инж. Росица Господинова забелязва афинитета ѝ към модата. Тъй като нейното хоби е да шие тоалети за голяма част от великотърновския хайлайф, тя я привлича към себе си и започват заедно да създават нови модели. Господинова е и човекът, който дълго убеждава Мила да кандидатства за специалност “Мода” в Нов български университет, но обстоятелствата тогава не позволяват това и бъдещата дизайнерка не реализира тази своя мечта. Така тя продължава образованието си във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, където завършва “Маркетинг”. След като се премества в София, великотърновката попада в дамските бизнес среди и става президент на Business Lady Club Exclusive. Комуникирайки със светските дами, тя забелязва нуждата от такъв бранд и преценява, че може да го създаде. “Появата на пандемията от коронавирус и последвалото принудително затваряне на хората вкъщи насочиха моята творческа енергия към модата и създаването на бранда се получи по естествен път. Радостна съм, че имах възможността успешно да се сработя с три дами, които са отлични моделиер-конструктори, с опит и авторитет в модните среди. Облеклата, които създавам, са изцяло по мой дизайн и мое дело, а те ми помагат със своите знания и умения главно за материите и скицирането на дрехите”, разказва Мила.
Първата колекция на новия моден бранд е озаглавена “Home edition” (“Домашно издание”), защото великотърновката смята, че дамите имат нужда от това да бъдат себе си, да им е удобно, да са добре облечени и да са красиви дори в домашна обстановка. Приспособяването към работа вкъщи, откъдето често се налага да се водят конферентни разговори, се нуждае от по-особени емоции и енергия, които облеклото от колекцията има за цел да донесе на жените, казва дизайнерката. Въпреки това тя подчертава, че тези облекла са абсолютно подходящи и за навън.
Новият бранд на великотърновката бе представен преди броени дни на виртуална пресконференция, на която присъстваха десетки журналисти, бизнесдами и ценители на модата. Водещ на дигиталното събитие с модна и лайфстайл презентация беше проф. Стойков, който е председател на Академията за мода в Нов български университет.
Самата Мила Захариева посочи акцентите в премиерната ѝ колекция, като детайлно разгледа материите, цветовете и обемите, на които е заложила в 30-те премиерни аутфита. Своите впечатления специално за виртуалната пресконференция споделиха актрисата и певица Марина Кискинова и топмоделът Елисавета Стоянова-Гарева, които бяха първите участвали във фотосесия на новата модна марка.
“Това, което харесах на първо място, са платовете. Знам колко е трудно да се намерят хубави материи, особено в България – не съм виждала такива досега. Толкова качествени тъкани не могат да бъдат открити в магазините и това е нещото, което изключително много отличава марката на Мила Захариева от всички останали на пазара”, коментира Кискинова. Топмоделът се присъедини към тези твърдения и описа колекцията като “съчетание между комфорт и елегантност”. Тя обърна специално внимание на дребните детайли в дрехите, които ги правят толкова специални.
Премиерните предложения на новия бранд включват спортни екипи в по-елегантен стил. Те са създадени от набук, кадифе, сатен и др., характерни повече за по-официални и изискани линии облекла, отколкото за спортни. Един от основните акценти в аутфитите е брюкселската дантела. Характерни за колекцията са и принтовете, златните кантове и пайетите. Важен момент за дизайнерката са перфектно изпипаните детайли, като дори етикетите в колекцията са направени със специално отношение и са извезани с бродерия от ламе.
Прави впечатление разнообразието на обемите в колекцията. Сетовете включват дълги и къси панталони с различни силуети и топове както с по-вталени, така и с по-свободни кройки. Брандът предлага облекла с презрамки, широки ръкави, паднали рамена, както и универсални домашни рокли, които могат да се носят и извън дома. Многообразие има и при цветовете. Присъства черният десен, съчетан със златни и сребърни акценти, както и десени в нежно розово и светло синьо, гарнирани с пайети за разкош. Не отсъстват и цветове като тюркоазено зелено, бургун, жълто и бяло, гравирано с цветни елементи.
“Модата е част от мен по рождение, виждам, че тя е в кръвта на двете ми дъщери и дори в тази на моята племенница. Всички те също носят усещането за стил и ме вдъхновяват за моите модели. Дрехите, които създавам, могат да се носят от дами от 18 до 60 г. За следващите колекции замислям и тоалети за деца, тъй като моята малка дъщеря казва, че също иска да бъде елегантна като мама”, споделя Мила. Опора за нея е и голямата ѝ дъщеря, която изучава специалността “Бранд мениджмънт”.
Мила не се припознава в никой от големите дизайнери, въпреки че цени техните постижения. Следвайки “Home edition”-стила, тя вече е готова с концепцията за следващата си колекция, която ще излезе през лятото и ще бъде с нейни авторски десени, вдъхновени от интериорния дизайн.
Николай ВЕНКОВ
сн. Дилян Марков
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново