“Болярите” не успяха да спрат ЦСКА

Публикувано на пн, 11 мар. 2019
185 четения

“Етър” загуби с 1:3 от ЦСКА в мач, в който се държа достойно до 65-ата минута, когато с две бързи попадения само в рамките на 4 минути гостите решиха изхода от двубоя. Запомняща се атмосфера за пореден път имаше на стадион “Ивайло”. Феновете на “Етър” избухнаха с най-мащабната си хореография – над 500 квадратни метра плат се спуснаха от козирката, заемайки над 47 метра дължина и изписвайки “Ние сме болярите!”. В 3-ата минута пък феновете на ЦСКА скандираха “Трифон Иванов”, а публиката от Сектор А им отговори с аплодисменти. Веднага след това феновете на “Етър” започнаха да скандират “Трифон Иванов”, а ръкоплясканията бяха от “червените” фенове. Над 8500 зрители гледаха мача, от тях 3000 бяха в южния сектор на гостите.
“Етър” игра силно, но към края на мача не му достигна класа да спре устремения към челото съперник. След първите минути превес на ЦСКА, които донесоха удар на Тиаго, спасен от Христо Иванов, “болярите” пренесоха играта в половината на противника и до почивката бяха по-добрият отбор. Мачът обаче бе позиционен, с битка в средата на терена, и донесе само две положения. В 32-ата минута Крум Стоянов овладя топката и стреля, но ударът му мина до десния стълб. Пет минути по-късно пък Георги Сърмов отправи опасен удар, но в последния момент Черниаускас успя да извади в корнер.
През втората част ЦСКА усили темпото и в 50-ата минута от фаул Тиаго нацели гредата. Али Соу в 63-ата минута отблизо не успя, като Христо Иванов улови топката. Беше ясно, че който вкара първи гол в мача, ще вземе сериозно предимство. Стори го ЦСКА в 65-ата минута, когато Турицов догони топката до крайната линия и центрира, а в наказателното поле трима бранители във виолетово не успяха да изчистят. Соу намери технично Жоржиньо и той се разписа с плътен удар по диагонала – 0:1. Веднага след това Христо Иванов извади в корнер опасен удар. Само 4 минути след първия гол ЦСКА реши всичко с втори. Али Соу бе изведен от Тиаго зад защитата и със силен удар направи 0:2. Отново той излезе сам срещу вратаря, но Христо Иванов спаси.
“Етър” обаче не се предаде и потърси гол. Здравко Илиев проби отдясно и центрира пред вратата, но Милчо Ангелов се размина с топката.
Все пак “виолетовите” върнаха интригата в 75-ата минута, когато Венци Василев центрира, Ангелов свали топката с глава и голмайсторът на тима Даниел Младенов намали с осмото си попадение от началото на сезона за 1:2. Мачът се отвори с атаки към двете врати и ЦСКА се възползва от това, като в 80-ата минута вкара и третия си гол. Тиаго стреля от около 22 метра, но отново удари греда, а върналата се топка бе посрещната от Али Соу, който я прати в мрежата – 1:3.
Загубата окончателно определи крайното 7-мо място за етърци, кръг преди края на редовния сезон, а след гостуването на “Славия” предстоят оспорвани битки в плейофите за запазване на седмата позиция, която дава право на бараж за Лига Европа.
“Етър”: Хр. Иванов, Кр. Стоянов, Василев, Скерлев, Здр. Илиев, Сърмов, Мане, Руменов (84 Ив. Стоянов), Батрович (71 Ангелов), Младенов, Боджадж.

Любослав Пенев: “Поздравявам “Етър”, стана стойностен мач”

“В по-голямата част от мача видях стила, който изграждаме, доволен съм от всички футболисти. При нас няма напрежение, не ни интересува натискът. Футболистите бяха концентрирани. Ще си позволя да поздравя “Етър” и Краси Балъков, мисля, че се получи един много стойностен мач.
След първия гол беше логично “Етър” да иска да изравни и да отвори пространства, тогава вече създадохме повече ситуации. Аз съм много спокоен. Ние градим агресивен стил и гледаме към противниковата врата, в последните два мача се получи. Къде ще подобряваме още отбора, няма да ви кажа. Това е тайна.”

Балъков: “Играхме добре,
но блокирахме за 5 минути”

“Първо искам да поздравя ЦСКА, който победи заслужено на базата на индивидуалната класа, която има в отбора. Разбира се, не искам да омаловажавам ролята и на новия треньор на ЦСКА. Ние играхме през първото полувреме по-добре от ЦСКА, държахме противника далеч от нашата врата, имахме и две опасни положения.
Второто полувреме отново започна така до един момент, в който класата на ЦСКА си каза думата. Успяха с два паса да ни вкарат гол. Грешката и голът бяха преломния момент. Искахме да държим резултата колкото може повече, защото към края ЦСКА трябваше да рискува. За жалост не можахме да го направим, след този гол падна ентусиазмът в играчите, което е нормално. С големите отбори, дори и за 5 минути да блокираш, е фатално. Отбелязаха ни втори гол, после се върнахме в играта, но ЦСКА вкара и трети гол. Футболът е игра на психология и в определен момент във второто полувреме, когато намалиш на 1:2, искаш да вкараш втори гол, но поемаш голям риск отзад. Нормално е, защото нямаме футболисти със заплати по 8000 евро… Въпреки това искам да похваля моите състезатели за играта и борбата в днешния мач.
Съжалявам само за тази параноя, която има в България. Исках този мач да не го губим, за да покажем, че във всеки мач играем на сто процента. Всички видяхте, че “Етър” игра на повече от сто процента, мотивирано, ангажирано. Но ЦСКА има друг бюджет и футболисти и това също се вижда. Футбол трудно се прави с малко пари, но ние направихме един хомогенен отбор, който радва окото. Явно ще бъде във втората осмица и вече се настройваме за там.
“Етър” има 37 точки срещу 21 през миналия сезон, направи голяма крачка напред. Но горе по върха не е толкова лесно. Момчетата дават всичко от себе си, но ни липсват още финанси, за да вкараме още по-голяма конкуренция. В двете четворки трябва да си вземем нужните точки, а после те не играят роля, чакат ни доста мачове, в които трябва да държим форма, за да бъдем в играта.”

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново