Въвеждат ВАР в България от следващата пролет

Публикувано на пн, 10 февр. 2020
119 четения

Системата за видеопомощ на арбитрите (ВАР) може да започне работа през пролетта на 2021 година с 15-20 мача от плейофите. Това заяви бившият председател на Съдийската комисия Петър Петров, който в момента е мениджър по проекта за нашата страна. Самият Петров днес направи първа презентация на семинара на водещите рефери в Сливен за това как ще работи системата и какво е необходимо за правилното ѝ стартиране. До него обаче трябва да се мине обучителен курс за съдиите, също така БФС трябва да закупи цялата система и клубовете трябва да се подготвят. На БФС ще бъдат представени три оферти за въвеждане на системата от три различни фирми. Едната е на Hawk-Eye, другата е на германска фирма, занимаваща се с оборудване на вановете за ВАР. Третата е от американска компания, също с участие в обучителния процес на арбитрите.
Членовете на изпълкома на БФС ще се запознаят с офертите на 18 февруари, след което ще преценят коя оферта е най-добра.
Нашият футболен съюз и по-специално съдийските шефове ще посрещнат гости от ФИФА през следващата седмица, които трябва да дадат предписания по въвеждането на ВАР и всички предхождащи стъпки.
“Най-напред ще се започне с обучението на международните ни съдии, за да влязат максимално бързо в европейските изисквания, когато излязат зад граница. След това ще бъдат обучени и реферите, които са в ранглистата на нашата първа лига. Накрая може би ще бъдат обучени и някои от младите и перспективни съдии от Втора лига като евентуален резерв, обясни Петър Петров. Страницата подготви
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново