Уникален екип на “Етър” от мача с “Интер” е на път да се върне на “Ивайло”

Публикувано на пн, 9 ян. 2023
466 четения

Уникален екип на “Етър” от 1974 г. от мача срещу “Интер” (Милано) за Купата на УЕФА е на път да бъде върнат във Велико Търново. Фланелката е обявена за продажба от Италия, тя е автентична, в традиционния виолетов цвят, с красива емблема на “Етър”, от вълнена материя и е с номер 5. Била притежание на защитника Стефан Грозданов – легенда на “Етър”, записал 166 мача за “болярите” от влизането в “А” група през 1969 г. до 1976 година.
С този екип Грозданов играе във втория мач срещу “Интер” (Милано) на 2 октомври 1974 г. на стадион “Сан Сиро”. Запазена е и снимка от този мач, в която Стефан Грозданов се опитва да опази Сандро Мацола – засега единственият открит кадър от реванша в Милано.
След мача е имало традиционната размяна на фланелки и екипът на Грозданов е попаднал впоследствие в ръцете на колекционери. Стефан Грозданов си е разменил фланелката с Джачинто Факети, става ясно от интервю на бившия етърец, дадено през 2008 г., когато гледа дербито “Интер” – “Милан”. “За мен си беше тръпка отново да видя “Сан Сиро”, където съм играл за купата на УЕФА с “Етър” срещу “Интер” и имам за спомен фланелка от Факети – вечна му памет”, казва Грозданов.
Досега няма информация да е запазен друг такъв екип на славния “Етър” от 1974 година. Идеята е тази реликва да се върне във Велико Търново и да бъде поставена във витрината на стадион “Ивайло” редом до спечелената шампионска купа от 1991 г. Там са и дарените от близките на покойния д-р Стефан Донев шампионски медал на “Етър” и сребърното отличие на етърци от Балканската купа. А един ден тези експонати да попаднат в бъдещ музей на “Етър”.
Фен клуб “Етър” обмисля дали да се ангажира със събирането на исканите за фланелката 400 евро. Преди години феновете събраха средствата да бъде изработена репликата на шампионската купа. Ако и сега кампанията за събиране на средствата бъде успешна, това ще бъде ценна придобивка, съхраняваща спомена за изявите на “Етър” от средата на 70-те години и първото му участие в европейските клубни турнири. Паметта трябва да се съхранява, защото не помним ли и ценим миналото, никога няма да имаме бъдеще!
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново