Цветелина Цонева спечели сребро при дебюта си на държавно по борба

Публикувано на ср, 6 Февр. 2019
88 четения

Горнооряховката Цветелина Цонева, която е племенничка на вицешампиона от Олимпиадата за хора с увреден слух Пламен Дончев, добави своя първи медал в семейната колекция. Тя дебютира на държавно първенство по борба за момичета със сребърен медал в една от най-масовите категории – 46 кг. Общо 15 девойки си оспорваха медалите в категорията на Цветелина. Тя тръгна с туш срещу Димитрия Димитрова от Бургас, след това тушира и Анета Петрова от Созопол, а на полуфинала отново с туш се справи със Светослава Николова от Кюстендил. На финала Цветелина срещна неколкократната шампионка Никол Крумова от Враца и трябваше да се задоволи с второто място.
За Цветелина Цонева обаче това е първото голямо състезание. Тя е най-малка сред съперничките си и има още три години да се налага на тепиха в тази възрастова група. Цвети е ученичка в 6 клас на СУ “Вичо Грънчаров”. Първите си стъпки в борбата прави преди две години и тренира заедно с Пламен Дончев и Николай Ганев.
СКБ “Локомотив” (ГО) и зала “Никола Петров” се наложиха като традиционни домакини на държавното първенство за момичета и кадетки. Т.г. при по-малките участваха 85 състезателки от 29 клуба. Домакините имаха на тепиха две състезателки – Цветелина Цонева спечели среброто, а Михаела Марчева в кат. 66 кг не можа да стигне до борбата за медалите.
Великотърновска област има две шампионки в тази възраст. Както вече писахме, Несрин Сюлейманова от “Етър Виктори 2011” (В. Търново) спечели титлата в кат. 50 кг, а Цветелина Дренчева от “Дан Колов” (Елена) е първа в кат. 36 кг. За най-технична състезателка бе обявена шампионката в кат. 42 кг Красимира Димитрова от Плевен, а за най-резултатна – Гергана Стоянова от “Левски”, спечелила титлата в кат. 58 кг.
В групата на кадетките участваха 52 състезателки на 23 клуба. Антоанета Маринова донесе златен медал за “Дан Колов” (Елена) в кат. 40 кг, а домакините нямаха представителка.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново