Трета лига с 14 отбора, “Академик” и “Павликени” започват у дома

Публикувано на пт, 2 авг. 2019
174 четения

От 14 отбора ще бъде съставена Трета лига Северозападна група, стана ясно на заседанието на Зоналния съвет с представителите на клубовете, на което бе теглен и жребият за новото първенство.
От миналогодишния състав “Спартак” (Плевен) влезе в професионалния футбол, “Ботев” (Луковит) се отказва от участие, а “Янтра” (Полски Тръмбеш) и “Левски-2007” (Левски) изпаднаха. Желанието на последния да продължи участието си в Трета лига не бе уважено, тъй като наредбата е категорична, че заелите крайните две места изпадат и не могат да бъдат оставени.
Новите членове на групата са “Дреновец” (Видинска област) и “Ювентус” (Малчика, Плевенска област). На сбирката присъстваха зам. изпълнителният директор на БФС Антон Попов, президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, шефът на ЗС на БФС Бончо Генчев, председателите на областните съвети.
“Не сме правили компромиси с наредбата и това важи за всички групи. “Левски-2007” не бе допуснат, изпадналият си е изпаднал. Ще има санкции към областните председатели, ако допускат клубове без база и без детско-юношеска школа. Трябва да има нормални условия за мачове, дори “Царско село” и “Спартак” (Пл) не бяха пуснати да играят на своите стадиони”, заяви Антон Попов. Той предаде на всички поздравите на президента на БФС Борислав Михайлов и добави, че футболната централа и клубовете са от едната страна и трябва да работят с общи усилия за развитието на футбола.
Румен Вълков съобщи, че наградният фонд за победителя в АФЛ остава 10 000 лв., а за втория отбор – 5000 лв. На клубовете ще бъдат предоставени по десет топки Joma. Самите клубове обаче излязоха с предложение да получат по-добре по пет топки като тези за Първа лига за същата сума, за да могат всички отбори да разчитат на еднакви топки в мачовете си. Това вероятно ще стане факт от следващия сезон.
Бончо Генчев благодари на клубовете за това, че поддържат футбола в Северозападна България, и обяви решението на Зоналния съвет отборите т.г. да са 14. Два ще са изпадащите, както е по наредба.
Великотърновска област от дълго време насам ще има само двама представители – свищовския “Академик” и ОФК “Павликени”. Новост е въвеждането на електронното първенство и в третия ешалон – всеки клуб ще прави на таблет електронен фиш със съставите, както е в професионалния футбол. По 4 отбора от всяка зона придобиват право на участие в турнира за Купата на България, съобщи Игор Бакьов.
С най-голям интерес бе очакван жребият за новото първенство. “Академик” (Свищов) започва с домакинство срещу “Ком” (Берковица), а “Павликени” също у дома посреща “Бдин” (Видин). В третия кръг е и областното дерби “Павликени” – “Академик”. Първият кръг е на 11 август от 18:00 ч., а в двете седмици на местни избори и балотажи кръговете ще бъдат изтеглени за петък.
Двойките за първия кръг: “Академик” – “Ком”, “Севлиево” – “Трявна”, “Павликени” – “Бдин” (Видин), “Локомотив” (Мездра) – “Първа атомна”, “Локомотив” (Дряново) – “Партизан” (Червен бряг), “Дреновец” – “Вихър” (Славяново), “Янтра” (Габрово) – “Ювентус” (Малчика).

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново