Треньор създава шампиони и топмодели във Велико Търново

Публикувано на ср, 3 юли 2019
1279 четения

Николай Викторов е майстор на спорта по борба свободен стил. Трикратен шампион на България. Бивш национален състезател в периода 1982-1987 г. Завършва спортна специалност във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. За кратко е хоноруван преподавател във висшето учебно заведение към катедра “Теория и методика на физическото възпитание”. Към момента е треньор по борба в Спортното училище във В. Търново. Основател е на спортен клуб “Етър – Виктори 2011”, в който също е и треньор.

Викторов определя 2019 г. като най-успешната си година досега. Според него след силната 2018 г. през тази има допълнително надграждане. От нейното начало състезателите на неговия клуб са се окичили с 11 медала от държавни първенства. Четирима от тях вече са част от националния отбор по борба. Това са Ашот Погосян, Владислав Димитров, Марин Маринов и Никола Викторов. Техният треньор дори вече си позволява смело да мечтае за участие на Световно и Европейско първенство.
В началото на 2019 г. нищо не предполага такова развитие. Тъй като голяма част от състезателите от отбора отиват в по-горна възрастова група и други категории, Викторов не очаква много постижения. Треньорът дори планира тази година да е “нещо като нулева”. Оказва се, че бърка.

Добрата подготовка и мотивацията на
децата успяват да го опровергаят.

Треньорът посочва първото състезание за 2019 г. като най-трудно. Желанието на всички е да започнат добре като клуб и да стартират подобаващо. Така и става. Неговият син Никола Викторов и съотборникът му Марин Петков се окичват с медали от Държавното първенство още в самото начало на януари. Дни по-късно Несрин Сюлейманова печели Държавното първенство по борба за момичета и кадетки. Така състезателката от спортния клуб на Викторов донася първия златен медал за великотърновската борба през 2019 г. Още същия месец следва бронз за Ашот Погосян при момчетата и сребро през март за Владислав Димитров и Марин Маринов в държавното лично първенство за кадети.
Критериите за избирането на състав за националния отбор са такива, че той се сформира през зимния период от състезания. С приоритет са шампионът и вицешампионът на България. Благодарение на това, че децата от “Етър – Виктори 2011” се класират на първи и втори места, те са поканени в отбора на България. “Когато аз бях състезател, държавата отделяше повече пари за спорта. Тогава федерацията селектираше по 6 национални състезатели във всяка категория. Сега е много по-трудно, защото има място само за двама. Поради този факт ние има с какво да се гордеем”, сподели Викторов. Треньорът добави, че Марин Маринов е вече за трети път шампион на България. Владислав Димитров, въпреки че все още няма златен медал, в последните няколко състезания неизменно е на почетната стълбичка. “Точно там е тяхното място”, казва Николай и допълва, че това е плод на много труд и дисциплина. Въпреки всичко смята, че момчетата все още не са достигнали своя максимум.

В успехите Николай Викторов не е сам.

Определя съпругата си като скрития двигател на клуба. Тя движи цялата документация. Освен това е и помощник-треньор, тъй като също е с нужните умения и ценз. В екипа има и още двама помощник-треньори, в лицето на Мануил Петев и Калин Влаев. Викторов казва, че без тях не би се справил. Тази година за пореден път печелят проект на Министерството на младежта и спорта по програмата, насочена към учениците и техните извънкласни спортни занимания. Работят с деца от две занимални на възраст от 5 до 12 г. Те са около 60 на брой. Заедно с близо 40-те от клуба, общо са стотина.
Треньорът по борба е доволен и от работата си в Спортното училище. И там постиженията на възпитаниците му са най-многобройни. Според него децата харесват този спорт. Смята, че той е заложен в природата на човека. Въпреки това не е от най-модерните. Това показва и слабия засега интерес в кампанията по набиране на ученици в Спортното училище. “До голяма степен родителите са резервирани към борбата, а и към спортните училища. Има определени предразсъдъци в много от тях. От друга страна, хората стават все по-мързеливи. В голяма част от младите също се наблюдава нежелание за спортуване и полагане на физически усилия. Те нехаят както за външния си вид, така и за здравето си. Има други, които ходят на фитнес, но заради желанието за бързи резултати вземат и добавки, което не е съвсем правилно и здравословно”, казва Викторов.
Треньорът с нескрита гордост

дава за пример своя възпитаник
Ивел Йорданов,

който е определен за най-добър модел в България за 2018 г. Търновецът е едно от най-успешните и търсени лица в модата и родния лайфстайл, а зад гърба си има редица участия в престижни конкурси в страната и чужбина. Той е и първият българин, който снима фотосесия с бельо от марката на футболната звезда Кристиано Роналдо. Ивел неведнъж е казвал, че именно от този клуб по борба е усвоил техниката, дисциплината и любовта към спорта, които са го довели до успеха. Той е едно от първите момчета в школата на Викторов. Въпреки че обикаля по целия свят, моделът често се връща при своя треньор, където се чувства спокоен и свободен от всякакви грижи.
Николай Викторов определя себе си като амбициозен. Успява да предаде този дух и на своите състезатели. Успехите на по-големите се превръщат в стимул за по-малките. Най-важно обаче е отношението към всяко едно дете. “Децата имат нужда от любов и грижа. Родителите в момента нямат достатъчно време за тях, което е много жалко. Когато тези деца дойдат и усетят добро отношение, те дават всичко от себе си, защото се чувстват добре. Между нас има доверие. В залата се получава някаква магия”, споделя рецептата си за успех Викторов. Той добавя, че приличат на едно голямо семейство. Освен на спорт се старае да научи възпитаниците си и на важните неща в живота.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново