Тестват играчите на “Етър” за Covid-19

Публикувано на ср, 13 май 2020
171 четения

На тестове за коронавирус се подложиха всички футболисти на “Етър” и целият треньорски щаб. Става въпрос не за бързи тестове, чиито резултати са несигурни, а за качествените PCR тестове. От голяма частна лаборатория на място на стадион “Ивайло” направиха тестуването, а резултатите се очаква да бъдат готови утре.
Това стана факт, след като БФС постави задължително изискване да бъдат тествани всички играчи от отборите от Първа лига.
Над 500 теста за коронавирус направиха 14-те отбора от елитната група, а след излизането на резултатите ще стане ясно какво е състоянието на клубовете и има ли заразени служители и играчи. От футболната централа бе обявено, че тренировките на отборите могат да се подновят на 15 май, но три дни преди това футболисти, треньори и служители трябва да направят задължителни PCR тестове за Сovid-19.
БФС осигури по 30 безплатни теста на отбор, като клубове с по-голям брой футболисти и по-широки щабове си доплатиха тестовете, надхвърлящи бройката. Така тестовете със сигурност превишават 500, като бяха правени в различни градове на България.
Именно заради това, че отборите са разпръснати, футболният съюз сключи договор с популярна частна лаборатория, която да извърши тестването на футболистите.
Резултатите ще станат ясни днес или най-късно утре, а от петък отборите да започнат да тренират по план, предложен от техническия директор на БФС Лъчезар Димитров.
Според този план в първата седмица след подновяване на тренировките на клубовете се разрешава занимания по групи от 4-5 човека с до двама треньори по график 4-5 тренировки на ден. Вторият етап от подготовката включва разширяване на групите и участие на между 7 и 11 футболисти с 2-3 треньори при 2-3 тренировки на ден. Третият етап вече включва нормални занимания на отбора и той ще започне в последните десетина дни преди подновяването на шампионата.
В първите два етапа е задължително осигуряването на разстояние между отделните футболисти на между 5 и 7 метра.
Очаква се днес на работна среща между министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да бъде официално обявено кога да бъдат подновени двубоите от Първа и Втора лига на България, както и противоепидемичните мерки, които да се предприемат по време на мачовете. Възможните дати са 5 и 12 юни. Решението ще бъде изцяло съобразено с основната идея да се запази здравето на футболистите. Необходимо е те да получат достатъчно време за провеждане на нормална подготовка, за да бъде сведен до минимум рискът от контузии.
В “Етър” все още не са се завърнали чужденците Флорент Боджадж и Дино Мартинович, които са в своите страни, за разлика от португалеца Педро Лагоа, който изкара цялото извънредно положение в България.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново