Теодор Тутеков стана вицешампион по класически шахмат до 10 години

Публикувано на пт, 2 юли 2021
193 четения

Горнооряховският млад талант и състезател на ШК “Асеневци” Теодор Тутеков постигна поредния успех в кариерата си. След изключително оспорвана битка на провелите се държавни индивидуални първенства за деца в гр. Априлци той стана вицешампион на България за момчета до 10 години.
В изиграните общо 7 партии Теодор постигна 5 победи и две ремита, като завърши турнира без загуба. Дълго водеше в класирането, но в последния кръг трябваше да извоюва победа, за да спечели титлата. След близо 3-часова битка последва грешка в разчета на един вариант в края, която му донесе само равенство. Така Тутеков остана втори в крайното класиране, отстъпвайки шампионската титла на Александър Цолов от “Ан пасан” (София).
“Това е изключителен успех за Теди, който започна да играе преди малко повече от две години. За това време натрупа много знания, все още обаче има нужда от повече опит. Може би това и му попречи да издържи докрай. Но аз съм много доволна от представянето му. Теодор израства като шахматист с всеки изминал ден и това е видимо за всички. Той вече е доказан фаворит в своята възрастова група, но ние се целим по-високо. Комбинацията между безспорния му талант, отдаденост и желанието, с които работи, ме правят уверена, че му предстои блестящо шахматно бъдеще”, коментира треньорката му Цвета Галунова.
Вчера завършиха държавните първенства по блиц, а на 2-3 юли са тези по ускорен шахмат, където Теодор Тутеков отново ще се бори за титлата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново