Търновската автомобилна гилдия се прости с Бачо Кольо

Публикувано на нд, 10 Ное. 2019
3813 четения

Екипът на пилота Емил Денев и цялата автомобилна гилдия от В. Търново в събота се простиха с доайена на тима, с негласния тимов мениджър и реален технически шеф за тандема на болярите Никола Йорданов – Бачо Кольо. На 73 години, виделият какво ли не в националния ни автомобилен спорт лададжия от СБА Велико Търново, а по-късно механик на Емо Денев Бачо Кольо не успя да мине през жестоката контрола на втория инсулт.

Белокосият доайен в екипа на Денев е човекът, който през 1979 г. пренася нелечимия бензинов вирус у младия търновски юрист, редом с когото Денев стартира в първото си рали Ивайло 1979 г., за да бъдат неразделни до тазгодишното рали Твърдица.

В онези години, в които Денев прохожда, с неговата непрестанна подкрепа Бачо Кольо е сред елита на градската автомобилна общност. От неговата техническа грамотност и огромния състезателен опит у нас Емил Денев не престава да се ползва до последно.

Всеки, който е минавал през боксовете на нашенските ралита, няма начин да не помни белоснежните мустаци на ветерана, неотлъчно намиращ се до своя любим екипаж. Едно спортно и професионално партньорство, каквито в сегашните отбори не само рядко се среща и може да изглежда и архаично, но си остава идеалният пример не толкова за приемственост и лоялност, колкото за голямото приятелство, отдавна прескочило границите на любимия спорт.

„Можеше и помагаше с всичко, въпреки разклатеното здраве – отбелязва Емо Денев. – През всичките тези години той беше не само техническият мениджър на нашия екипаж, той беше душата на отбора.“

Добре известно е, че силата на Прокурора е в огромното упорство да е на трасето и да е играещият доайен на рали пилотите. И ако това е така, то не е единствено заради упорството на Емо Денев, но също и защото Бачо Кольо, с пиперливите си изблици на хумор, никога не е оставял у пилота да остане и най-малкото съмнение във възможностите, които има на терена.

Почивай в мир, Бачо! Бог да те прости и мир на праха ти!

 

текст: Бачо Кольо и Емо Денев, заедно с други двама от механиците на пилота, празнуват поредната спечелена купа.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново