Светла Йорданова стана шампион на България по блиц

Публикувано на чт, 6 Дек. 2018
157 четения

Международният майстор за жени по шахмат Светла Йорданова стана шампион на България по блиц. Държавните първенства за мъже и жени по ускорен шах и блиц се проведоха в Дупница, като турнирната програма започна с надпреварата по блиц, в която участваха 48 състезатели. Те играха смесено с отделно класиране. Турнирът бе в 9 кръга на контрола 3 минути плюс 2 секунди на ход. В първенството участваха четирима великотърновски състезатели – по двама от ШК “Етър” и ШК “Асеневци”.
Светла Йорданова завърши със 7 точки, като кръг преди края си беше осигурила титлата, тъй като имаше победа в личната среща с пряката си конкурентка Надя Тончева. Общо великотърновската състезателка и треньорка е на 4 място в генералното класиране.
“Започнах турнира колебливо с 1,5 точки от 3 кръга, но постепенно влязох в ритъм. Допуснах само една загуба от бронзовия медалист при мъжете Петър Савов и две ремита. Завърших серия от 4 победи, включително срещу поставените под № 1 и 3 в листата фм Кирил Бадев и мс Любомир Данов. Основната ми цел беше да спечеля титла в поне едно от първенствата и я постигнах. Блицът ми е любима контрола и за втори път печеля титлата. За съжаление няма да участвам на предстоящото европейско първенство по ускорен шах и блиц, което започва след броени дни в Скопие”, коментира Светла Йорданова.
Втора с 6 точки се класира младата надежда Надя Тончева (ШК “Левски” София), следвана от легендата в българския шах жгм Маргарита Войска (“Локомотив” Пловдив) с 5 т.
Представителят на ШК “Асеневци” 13-годишният Лъчезар Колев изненадващо записа седмо място с актив от 6 точки. Той победи в последните 3 кръга и това го изведе на по-челна позиция. При мъжете ШК “Етър” бе представляван от мс Николай Йорданов, който стартира с 4 победи и загуби в по-добра позиция от бъдещия шампион Алекси Йовчев от ЦСКА. В крайното класиране е на осмо място с 5,5 точки. Фм Даян Нинов от ШК “Асеневци” е 15-и.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново