Страцимир Тинчев: „Някои медии побързаха да закриват “Етър”

Публикувано на чт, 26 мар. 2020
416 четения

Административният директор на „Етър” Страцимир Тинчев даде специално интервю в предаването „Домът на футбола” относно създалата се ситуация с прекратяването на шампионата и изтичащите договори на играчите на всички клубове.

– Каква е обстановката в „Етър” в тази ситуация?

– Обстановката в „Етър” е такава, каквато е предполагам и в останалите български клубове. Разпуснали сме играчите, всички те работят по индивидуални програми, които са им дадени от треньорите. В контакт сме както с футболистите, така и с хората от Управителния съвет и треньорите. Силно се надяваме и вярваме, че по-бързо ще премине тази ситуация в България и ще започнем нормален тренировъчен и състезателен ритъм.

– Имате ли определен срок, в който ще се подновят тренировки?

– Кога ще се съберем да тренираме нормално зависи изцяло от това, кога ще ни разрешат да започнем нормален ритъм на работа.

– Появиха се информации, че едва ли не „Етър” ще се разпадне, които вие като ръководство отхвърлихте…

– Казусът е малко морален. Извинявам се, че така ще подходя, но в такива тежки времена за Българи, за цялото общество – да се намират колеги, които да казват и пишат такива неща, за една седмица без тренировъчен процес да започват да закриват клубове и да ги откриват, е меко казано несериозно! Затова пуснахме официална декларация в сайта ни и реагирахме. Искаме да успокоим обществеността и футболистите, защото това не е нормално. Две седмици сме в извънредно положение и започнаха да ни закриват и да ни приключват…

– Като цяло това е казус във всички клубове по света, но каква е ситуацията с футболистите с договори до края на юни, ако се наложи сезонът да продължи?

– Въпросът с договорите на играчите е много интересен и деликатен какво и как ще бъде. Най-вероятно, съгласно нашето законодателство, трябва с футболистите, на които им изтичат договорите да направим едно предложение за продължаването им. Работим по наша програма с кои искаме да предподписваме, още преди да се случат тези неща, така че всичко зависи от ситуацията и кога ще си продължи сезонът. Правим всичко възможно да си подсигурим състезателите, които треньорът иска занапред.

– Каква е вашата позиция относно доиграването на сезона?

– Пуснахме официалното клубно становище до ПФЛ. Първият вариант е доста оптимистичен и мислим, че няма да се случи. Вторият вариант за средата на май е по-реалистичният, ние сме за него, но си оставихме вратичка и написахме на ПФЛ, че трябва да имат вариант и първенството да приключи в досегашния си вид. При всички варианти има въпроси, с които клубовете ще се сблъскат рано или късно. Всички трябва да направят някаква жертва със своите принципи, за да се нормализират нещата. Знаем становището на ФИФА и УЕФА първенствата да завършат по спортен начин, но какво ще стане – зависим от тях и от държавата и се съобразяваме с това.

– За финал – има ли финансово разклащане при вас със спрелия шампионат?

– Тази ситуация нарушава финансовия баланс във всеки клуб, най-малко приходите от билети и фен артикули са нулеви, а разходите си продължават по фонд работна заплата. За предишния месец трябва да изплатим заплатите. Справяме се и нещата към момента са нормални.

– А водени ли са разговори за мерки или намаляване на заплати?

– Само сме ги коментирали с УС, не са започнати разговорите, но като гледам как подхождат колегите – това е неминуем процес. Трудности със сигурност ще имат почти всички клубове.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново