Стефани Бижева спечели бронзов медал от Националната купа в Пловдив

Публикувано на пт, 7 Дек. 2018
178 четения

9-годишната Стефани Бижева от ШК “Етър” спечели бронзов медал при момичетата с 3,5 т. на Националната купа по шахмат в Пловдив. Стефи бе 19-а в стартовия списък от 52 деца, като игра само с момчета. Стартира отлично в първите 3 кръга с 2,5 т., като ремизира с представителя на Бургас Иван Иванов (№ 4 по рейтинг). Вторият турнирен ден донесе тежък жребий за нашата представителка и тя срещна последователно с черни фигури Божидар Тилев и Николай Желев, поставени под номер 2 и 1 в списъка. Въпреки двете загуби, Бижева се мобилизира и спечели решителния последен кръг. Добрите допълнителни показатели ѝ отредиха трето място.
“Стефани Бижева е миналогодишна държавна шампионка при момичетата до 8 г. Тази година много успешно се представя в по-горната възрастова група. Доказателство е и този пореден медал, който завоюва. Целите при нея са високи и се надявам да работи все така упорито”, коментира Светла Йорданова.
В Белград пък бе 32-ото издание на традиционния открит турнир, в който участваха 138 състезатели от 12 държави. В турнира се включиха представителят на “Етър” гм Мариан Петров и 11-годишният Никола Кънов (“Елит” София). Мариан не бе в най-добрата си форма, като завърши с 6 точки на 19-о място. Стартира с 3 поредни победи, но в средата на турнира допусна две загуби и реми. Победителят в турнира Михайло Радованович от Сърбия всъщност е само с 1 точка повече.
Младата надежда на българския шахмат Никола Кънов, с когото работи екип от великотърновски треньори, се представи отлично. Той стартира с впечатляващите 3,5 т. от 5 кръга. В следващия направи великолепна партия с мм Саша Величкович от Сърбия и бе на крачка от победата, но в цайтнота направи грешка и загуби. Седмият кръг обаче му донесе важно реми, с което мина текущо ело 2000 и покри нормата за кандидат-майстор, а общо от турнира покачи рейтинга си с 68 т. Въпреки загубите в последните два кръга, Кънов спечели златния медал в категория до 12 г.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново