Стефани Бижева с бронзов медал от международен турнир в Македония

Публикувано на ср, 17 окт. 2018
257 четения

Великотърновската шахматистка Стефани Бижева се завърна с бронзов медал до 10 г. от международния турнир “Ласкер” в Македония. Състезателката на ШК “Етър” се пребори с много силна конкуренция сред 91 участници от 6 държави. Те играха по швейцарска система на стандартен шах в 7 кръга и контрола от 90 минути плюс 30 секунди на ход.
Ученичката от СУ “Ем. Станев” и държавна шампионка за м.г. влезе в призовата тройка в групата си с 4 точки от 7 кръга. Важно е да се отбележи, че класирането тук бе общо за момчета и момичета. Първи стана Кирил Николоски от Македония с 4,5 т., втора е друга българка – Нора Рашева от Плевен с 4 т. Бижева спечели важна победа в 4 кръг срещу 14-годишния Леонид Петрески и влезе в борбата за медалите. В предпоследния кръг имаше предимство в позицията си, но поради недостиг на време загуби. Победата накрая и отличните допълнителни показатели донесоха на Стефани Бижева първи медал от международен турнир.
Междувременно в Плевен през уикенда се проведе открит турнир, който събра 49 участници от страната, сред които гросмайстор, международни майстори и много национални майстори. Контролата за игра бе 50 минути плюс 10 секунди на ход. Отлично представяне записа 9-годишният Мартин Кънчев, който завърши с 2,5 т. от 7 кръга. Той бе сред най-малките състезатели, но успешно натрупа точки за български рейтинг, съобщи треньорката Светла Йорданова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново