Станислав Генчев: “Искам всички отбори да се съобразяват с “Етър”

Публикувано на вт, 6 юни 2017
248 четения

Петима нови футболисти трябва да вдигнат още класата

“Етър” спечели по категоричен начин първенството на Втора лига и извоюва визи за елита. За анализ на изминалия сезон и плановете за бъдещето в Първа лига потърсихме за интервю старши треньора на “виолетовите” Станислав Генчев.
– Общата ти оценка за представянето на “Етър” в първенството?
– Оценката ми е добра, щом сме изпълнили целта си и сме свършили работата си. Всички сме щастливи – ръководство, треньори, футболисти, фенове…
– Очакваше ли пролетният полусезон да е толкова труден?
– Да, очаквах. Не сме се надявали някой да дойде и да ни каже: ето ви първото място. Подготвяли сме се за всеки мач поотделно, борили сме се във всеки мач и напълно заслужено спечелихме първото място.
– Ти пое голям риск – отбор на първо място есента, самият ти действащ футболист и треньор. Нали беше наясно, че няма друг вариант, освен да завършите първи?
– По принцип човек трябва и да рискува. Наистина бях наясно, че ще ми е много трудно да съвместявам двете длъжности и бях решил почти да не играя в мачовете. Но Чавдар Ивайлов се контузи в подготовката, после Дани Апостолов имаше травма, наложи се и двамата да излязат, а после по-бавно навлязоха във форма. Наложи се аз да играя в почти всеки мач и ми беше изключително трудно да съм на терена и да съм треньор. Но мисля, че успях да се справя.
– Отвътре от терена вероятно не се вижда по същия начин?
– Естествено, че не се вижда. Когато играеш, съвсем други неща са ти в главата, следиш играта отблизо, концентрираш се върху отиграванията на топката и не можеш да видиш как изглежда отборът като цяло. Тук е моментът да благодаря на помощниците, които бяха отвън и се съветвах с тях за смените.
– Не е тайна, че в последните кръгове ти беше все по-трудно физически…
– Нормално е. Аз не съм в първа младост, а и не мога да водя нормална подготовка, тъй като се налага да наблюдавам тренировките отстрани. Ангажиментите са много повече, режимът ми е съвсем друг – това са неща, които оказват влияние и аз съм преценил, че изиграх последния си мач за “Етър”.
– Приключи ли състезателната си кариера?
– Да. Един труден за всеки играч момент, но е неизбежен. Вече съм поел по друг път. На този етап не смятам да се картотекирам като футболист за новия сезон в Първа лига.
– Александър Нанков заяви, че ще ти направят подобаващ бенефис…
– Хубаво ще е, ако се организира такъв бенефис. Аз немалко години съм във футбола, с доста футболисти съм играл и ще стане един празник за града и за мен.
– Имаше ли въобще “Етър” лесен мач?
– Домакинските ни мачове с “Лудогорец-2” и “Локо” (Сф) може би отстрани изглеждаха лесни, но това стана защото ние си ги направихме такива. Иначе не мога да кажа, че сме имали лесен мач.
– Как се поддържа топформа през целия сезон, като всеки мач е финал?
– Трудно е, физическото изтощение е голямо, психическото напрежение оказа влияние и в последните два мача не играхме така, както отборът може. Момчетата не успяха да покажат истинските си възможности, но аз им благодаря, че се раздаваха и всеки показваше това, което може към момента. Нямаме разочарование от трите ремита, след като всичко приключи успешно, не виждам защо да сме разочаровани.
– Кой ви беше най-трудният съперник?
– Всеки мач беше труден. По принцип първенства се печелят срещу по-слабите отбори, защото дербитата на върха не решават нещата. А при нас се получи точно обратното, загубихме точки от по-слабите отбори, а победихме два пъти “Септември”, направихме победа и реми с “Витоша”, със “Созопол”. Явно си имаме добър отбор и срещу силните играем на ниво, а по-слабите ги подценяваме и си патим от това. Не бих казал, че някой отбор ме е изненадал с нещо.
– Какво беше нивото на Втора лига през този сезон?
– Аз за първи път играя във втория ешелон, не я познавах досега, но съм приятно изненадан, че условията са добри, играе се на хубави стадиони и отборите са на много добро ниво.
– Разликата между Първа и Втора лига?
– Разликата си остава сериозна, в елита има 6-7 водещи отбора, които са много над нивото на Втора лига, така че трябва да вземем мерки.
– През паузата имаше доста промени, доведе футболисти, на които разчиташе. Оправдаха ли доверието, както и тези, които бяха още от есента?
– Не искам пред медиите да правя оценка за всеки футболист. Аз съм доволен от почти всеки един със съвсем малки изключения. Ние вече сме си направили анализа и знам на кои футболисти ще разчитам в Първа лига и кои ще бъдат освободени. Това ще се разбере в началото на седмицата.
– Колко играчи ще бъдат освободени?
– Не повече от петима, както и толкова ще бъдат привлечени. Работим по селекцията, трудно се преговаря, защото всеки търси по-добрите условия, изчаква за някъде… От първия разговор няма как да се договориш с даден играч.
– Какви точно ще търсите и на кои постове?
– Футболисти, които са по-добри и да вдигнат още нивото. Имаме разговори с доста, но към този момент няма подписан договор. Не искам пред медиите да казвам кои постове ще подсилваме.
– След като разликата между двете групи е голяма, как смяташ с футболисти, които имаха трудности в мачовете, да печелите срещу водещи тимове от елита?
– Затова сме се насочили към 4-5 души на сериозно ниво. Няма да правим селекция на всяка цена и за бройка, а да вземем играчи, с които ще бъдем конкурентни на всички отбори от Първа лига.
– Имате ли яснота около бюджета за следващия сезон, за да знаете параметрите при разговорите?
– Точни параметри лично аз не знам, а и не е моя работа. Аз казвам кои футболисти искам, а ръководството се свързва и преговаря с тях.
– Какво ниво ще търсите като представяне в елита?
– “Етър” трябва да се утвърди в елита – това е основната цел. Искам всички отбори да се съобразяват с нас.
– Футболисти от страната или чужбина търсите?
– Само от България на този етап. По принцип аз не съм привърженик на много чужденци и в момента не сме водили разговори с нито един чужденец.
– Колко души ще е групата за новото първенство?
– Между 20 и 22 играчи, не искам да е много голяма групата. По двама за всеки пост, а ще вземем и две момчета от школата, които постоянно да тренират с нас.
– Какво ви предстои в най-близко бъдеще?
– На 14 юни се събираме за подготовка, а от 19-и сме на подготовка в Дряново. Водим разговори на контроли, засега е ясно, че официалното представяне на отбора ще бъде на 8 юли на стадион “Ивайло” с мач срещу “Литекс”.
– На кого дължим влизането на “Етър” в Първа лига?
– Искам да благодаря на Александър Нанков, който беше постоянно до нас и много ни помагаше. Кметът Даниел Панов също положи много усилия нещата да се случат. Благодаря на целия спортно-технически щаб, на футболистите и най-вече на нашите фенове. Те бяха навсякъде с нас – и в домакинствата, и при гостуванията, подкрепяха ни от първата до последната минута. Феновете имат голяма заслуга и влизането в Първа лига е изцяло нашият подарък за тях!
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново