Станислав Генчев – старши треньор на “Етър”: “Имаме най-добрия отбор и ако го покажем, със сигурност сме първи”

Публикувано на вт, 21 февр. 2017
253 четения

Станислав Генчев пое поста старши треньор в изключително деликатен момент – наследи опитния наставник Георги Василев, и то на първото място в есенното класиране. “Етър” направи добра подготовка и с представянето си в проверките дава поводи оптимизмът да продължи. За подготовката, за очакванията му през пролетта и целите разговаряхме с новия наставник.
– Станиславе, предсезонната подготовка вече е към своя край. Доволен ли си от начина, по който премина?
– Да, подготовката вече приключи. Вече сме в седмицата, предхождаща първия шампионатен мач. Изключително доволен съм от начина, по който проведохме подготовката, тъй като зимата беше сурова. Бяха ни осигурени всички необходими условия по време и на двата лагера. Нямаме пропусната тренировка, всичко, което бяхме планирали, го изпълнихме. Хубавото е, че в отбора няма сериозни контузии. Всички футболисти са здрави, като изключим Тихомир Кънев. Момчетата са готови за началото на сезона.
– Каква е ситуацията с Кънев?
– Получи неприятна контузия. По предварителна прогноза ще отсъства един месец, като 20 дена вече минаха и остават още десет. Ще пропусне началото на полусезона, тъй като трябва да започне да прави подготовка отначало. Но ще разчитаме на него, ще преценим кога ще е готов за мачовете.
– Направихте два лагера, доволен ли си?
– Да, в Царско село имахме отлични условия за работа. Лошото време не ни попречи. Имахме и зала, в която да влизаме в случай на нужда. В Балчик и Албена пък изиграхме контролни мачове срещу сериозни противници от нашето ниво, така че имахме възможност да преценим къде сме.
– Спечелихте и купата. Трофеят би трябвало да е допълнителен повод за самочувствие преди старта на футболната пролет?
– Без значение дали мачът е контролен, или официален, ние с момчетата сме се разбрали, че излизаме за победа. В проверките е важна играта, но ние сме “Етър” и сме длъжни да побеждаваме. В такива мачове се изгражда характерът, момчетата свикват с победите и така трябва да се изгражда начинът на мислене на победители.
– От загубата от “Дунав” в Балчик какви поуки си извадихте?
– Може да ви прозвучи нелогично, но това беше най-силният ни мач. Три пъти го гледах на запис и съм категоричен в това, което казвам. Създадохме осем чисти голови положения, допуснахме три грешки и получихме три гола. За пропуските може би повлия напрежението от факта, че все пак срещнахме отбор от елита. Но поуките сме си ги извадили, имахме сериозен видеоразбор. От играта като цяло обаче съм изключително доволен.
– Привлече ли необходимите ти футболисти за надграждане на състава?
– Привлечени бяха шестима играчи, напускащите са 3-4. Важно бе да запазим гръбнака на отбора, да няма много нови и мисля, че го постигнахме. Новите играчи са опитни, идват по мое желание. Няма да имат нужда от адаптация, качествата им са безспорни. Ще имам нужда от всеки от тях. Всеки един идва по мое желание. Групата е от 24 човека с мен, ще разчитам и на юношите, които бяха с нас и от които съм много доволен. Бранислав Ботев се отличи и с три гола в подготовката и на него ще се разчита и занапред в нашия отбор. От него зависи, но ако продължава така, ще попада не само в групата, но и ще получи игрови минути и за първенство. Това важи и за другите момчета, които наистина се стараха много.
– Избистрен ли е вече основен състав сред тези 24 футболисти?
– Казал съм на момчетата, че всеки получава шанс и бе така. Сега в първия мач ще видите кой се е възползвал от него. Но това не означава, че другите са загубили възможност да влизат в титулярния състав. Не се знае в течение на първенството чия форма ще спадне, чия ще се подобри. Ще има сигурно и наказания, дано няма контузии, така че в групата имаме нужда от всеки един футболист.
– Има ли оптимизъм в теб преди старта?
– С футболистите, с които разполагам, и начинът, по който играхме в подготовката, съм сигурен, че имаме най-добрия отбор. Ако го покажем и в официалните мачове, съм сигурен и нямам никакви притеснения, че ще спечелим първото място.
– Би ли казал по няколко думи за новите състезатели?
– Иван Стоянов е опитен футболист, голмайстор е бил на “А” група. Мисля, че ще е много полезен и като обединител на състава. Изключително съм доволен, че се съгласи да дойде при нас. Същото важи и за Тошко Колев, с който сме били заедно и в школата на “Етър”, и в “Левски”… Познаваме се от деца. Смятам, че във важните мачове ще води отбора и заслужава да завърши кариерата си по подобаващ начин в своя роден клуб. И неговата роля в съблекалнята ще е много важна. Дани Апостолов е в отлична футболна възраст, натрупа много опит. Той е много важен фактор, защото искам да ме замести в състава, тъй като няма да имам възможност да играя във всички мачове. Тишо Кънев е оттук, няма нужда от адаптация. За съжаление се контузи и му се наложи да почива един месец. Дългата почивка го върна назад и ще трябва постепенно да навлезе във форма, но ще е полезен. Димо Атанасов също е много опитен състезател, знае какво е “Етър” и как трябва да се играе за място в челото на класирането. Качествата му са безспорни. Георги Кременлиев съм го гледал в няколко мача, трябваше ми стабилност на десния фланг, още повече че Сашо Кирилов си тръгна. Моята цел бе да имам по двама души на пост и смятам, че я постигнахме.
– Казваш, че Апостолов ще е твоят заместник, но той много често получава картони, включително и в двубоя с “Витоша” на финала на “Балчик къп”?
– Говорили сме по темата, ще говорим отново. Всички знаят какви са правилата и санкциите за картони, натрупани от реплики към съдии, съперници и т.н. Няма да позволя на никой да си прави каквото иска, защото от това страда отборът. Ще бъда безкомпромисен – особено за реплики към съдии и противници, не дай боже, някой да си изкара червен картон като този на Апостолов. Още в началото съм заявил в съблекалнята, че държа на дисциплината.
– Успя ли да направиш дистанция с играчите, с които досега беше съотборник?
– Искам момчетата да ме чувстват като приятел, да си споделяме и помагаме, но в съблекалнята и на терена всеки си знае мястото. Аз съм треньор, а те са футболисти и ще изпълняват всичко, което кажа, независимо дали им харесва, или не. Дисциплината е над всичко. Който не я спазва, ще си ходи, те го знаят много добре.
– Играл си в България и знаеш, че се действа с най-разнообразни средства. Едва ли ще те изненадат надъхани съперници не само от това, че играят срещу “Етър”?
– Живеем в България и е възможно да има удари под кръста, но разчитам ние да покажем своите собствени възможности. Смятам, че сме най-добрият отбор в групата и само от нас зависи да го докажем. Не виждам кой би могъл да ни победи. Всичко зависи от нас. А ако противниците са стимулирани, това е добър знак за нас – тъкмо ще сме подготвени добре за “А” група и ще израстваме като отбор, което е още по-важно от преследването на големите цели.
– Какво би казал на публиката и на феновете?
– Нашата задача като треньори и футболисти с помощта на феновете е в края на сезона да се поздравим с първото място. Искам да кажа на феновете, че тяхната подкрепа е изключително важна. Знам каква е психиката на футболистите и колко важно е да чувстват подкрепата, особено в мачовете, в които играта не върви. Тогава феновете са хората, които могат да спечелят един мач. Призовавам ги да са на стадиона и да ни помагат, а ние обещаваме да се отблагодарим с добра игра и с победи. Целта е да побеждаваме и да влезем в елита и мисля, че с помощта на феновете ще я изпълним.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново