Спортното училище ще приема вече и момичета футболистки

Публикувано на чт, 4 февр. 2021
753 четения

За първи път в историята си Спортно училище “Георги Живков” ще приема и момичета по специалността футбол, научи “Янтра ДНЕС”. След възстановяването на училището бяха въведени през 2012 г. приемни изпити за попълване на спортните паралелки, като изпити за футбол имаше само за момчета.
“Досега не сме имали такъв прием за момичетата, защото нямаше утвърдени тестове. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев вече утвърди от септември тестове за прием в Спортните училища на женски футбол. Приемът е за пети и шести клас за попълване на паралелките, той е и за момчета, и за момичета, затова още не е ясно точно колко девойки ще бъдат приети. Датите за изпита са ясни – от 20 до 30 юни т.г., като точните дни ще определим със заповед през май. Но това наистина е новина – за първи път ще имаме прием и на футболистки”, потвърди директорът на Спортното училище Снежина Михова. Тя подчерта, че в последните години УЕФА и БФС правят много за развитието на женския футбол.
И в момента възпитаничките на Спортното училище са в основата на женския футболен тим “Етър”, но те са приемани в различни спортове като борба, лека атлетика, хандбал и др. С 15 състезателки работи в женския “Етър” в момента старши треньорът Валентин Витанов, повечето от тях са ученички в СУ “Георги Живков”. Отделно той и помощничката му Елисавета Тодорова са сформирали и група от 17-18 малки момичета от трети до шести клас, като всичките са от региона. Приемът им в Спортното училище би бил изключително важен за развитието им във футбола. “От 7-8 години се борим да има прием в нашия спорт и за момичета. Сега с утвърдените тестове ще има изпити и прием, а това ще вдигне много нивото ни, коментира Валентин Витанов.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново