Спортист № 1 на Велико Търново за 2018 г. Мирослав Ангелов: “Амбициран съм и за балканската титла”

Публикувано на пт, 4 ян. 2019
353 четения

Автомобилният състезател Мирослав Ангелов стана Спортист на годината на Велико Търново за 2018 г., като спечели анкетата на Община В. Търново. Той стана държавен шампион в генералното класиране на българския рали шампионат, шампион и в своя клас, шампион в отборното класиране, шампион в своя клас на рали спринт, вицешампион отборно, с пето място в генералното класиране на Европейския рали триумф. На церемонията по награждаването Мирослав Ангелов получи статуетката, грамотата и паричната премия за първото място от зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев.
– Г-н Ангелов, направихте най-силната си година – направо отвяхте конкуренцията. Това ли е върхът в кариерата ви досега?
– Като шампионска титла бе най-успешната, а да се надяваме, че най-силната ми година предстои… Страстта ми към този спорт започна през 1986 г., когато се насочих към картинга. През 2002 г., вече на 30 години, се завърнах към картинга, през 2003 г. станах шампион. От 2012 г. вече се занимавам с автомобилизъм, след малко прекъсване от миналата година се готвим по-сериозно и с новия автомобил вече съм шампион на България, което наистина е една сбъдната мечта.
– Няма начин обаче да не сте много доволен от сезона?
– Разбира се. Не беше лесно с настройките и самото опознаване на новия автомобил, но с нашия тимов мениджър и треньор вложихме доста труд в тренировките и съответно професионалната подготовка доведе до тези успехи.
– С Еди Сивов явно направихте вече перфектен екип, щом сте първи…
– Да, много добре се сработваме. Много е важно в рали спорта да можеш да се довериш на навигатора си. Надявам се вече да имаме възможност да караме и малко повече в чужбина.
– СК “Мегапорт” стана и отборен шампион…
– Да, в отборното класиране винаги се вземат двама състезатели, тъй като в нашия спорт технически проблеми и инциденти винаги могат да настъпят. Отборът е от трима състезатели, като двама винаги успявахме да направим класиране. Така взехме и отборната титла.
– Очаквахте ли това признание – Спортист № 1 на Велико Търново?
– Честно казано, наистина съм изненадан от признанието, тъй като то не е било моя цел, но явно наистина успехите на отбора ни са доста значими и за първи път Велико Търново има шампион на рали. Това още повече ни задължава да се готвим и за следващата година.
– Победихте Митко Илиев и Крум Дончев на Рали България, очаквате ли ги по-силни и амбицирани в следващия сезон?
– Разбира се. Те участваха със стария автомобил на Димитър Илиев. За новия сезон, в който предстои юбилейно 50-о Рали България, юбилейно 50-о Рали “Стари столици”, федерацията работи доста сериозно – календарът за годината отсега е ясен. Очакваме ги по-добре подготвени, амбицирани за първото място – да се насладим на участието, а за мен ще бъде също много голямо предизвикателство. Предполагам, че за новия сезон ще бъдат подготвени със същия автомобил и ще бъде чудесно да се състезаваме заедно с тези легенди на автомобилния спорт.
– Кое от трасетата у нас Ви е най-трудно?
– Трудните трасета – това са хубавите трасета за рали. Когато се излезе в чужбина, там всички трасета са много трудни. Тук, у нас – на определени отсечки от Рали България, това е Дюлински проход, а най-добре организирани състезания в последните години, с най-добри условия и отсечки за рали спорта има в Сливенския балкан, отсечката “Стара река”. Също и в Рали Твърдица – отсечката Елена – Твърдица и част от отсечките горе на билото са изключително предизвикателство за всички екипажи.
– Какви са амбициите ви за 2019 година?
– Ще се опитаме да направим по-добро класиране в Европейския Рали Трофей, ще се борим и за титлата Балкански шампион. И ако можем да направим и някое участие в Европейския шампионат, това ще бъде максимален план за нашия екипаж.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново