Скандал провали гласуването за “Спортист на В. Търново”, днес ще има втори опит

Публикувано на пн, 17 Дек. 2012
168 четения

Румен Димитров влезе в спор със спортните журналисти и това провали анкетата.

Страхотен скандал провали гласуването за “Спортист на В. Търново” за 2012 г. в съвместното заседание на Постоянната комисия за спорта, туризма, децата и младежта заедно със спортните журналисти в Общината. След много остри реплики и взаимни обвинения, в които участваха и хора извън комисията, в крайна сметка част от присъстващите начело с общинския съветник Румен Димитров и председателя на комисията Камен Алексиев си тръгнаха и изборът не можа да бъде проведен.
В началото на заседанието, на което присъстваха деветте членове на комисията, по един журналист от всяка медия и спортните експерти Йордан Дурчев и Георги Давидов, председателят на Постоянната комисия предложи към гласуващите да се присъединят с право на глас и общинските съветници Румен Димитров и Петко Тюфекчиев.
Пръв взе думата Петко Павлов от “Дарик радио”, който обяви, че бойкотира гласуването поради липса на ясни критерии, които да са записани някъде, водещи до ясни правила. “Всяка година се говори едно и също, че правила ще има от следващата. Благодарение на спортните експерти днес справките са в подреден вид, но наредба няма и това си остава игра без правила, на която има и външни хора”, заяви Павлов и напусна масата на гласуващите.
Последните му думи подразниха Румен Димитров, който скочи и обяви, че журналистите са външните хора и съветниците са тези, които разпределят средствата и съответния награден фонд от 5000 лв. в анкетата. “Разпределяме общински пари, тук става въпрос за 5000 лв. и това е наш приоритет”, заяви на висок тон Димитров към журналистите.
Това предизвика реакцията и на Анатоли Петров и на Ангел Ганцаров. “И в парламента отпускат средствата за спорта, но не се натискат да избират “Спортист на България”, а го правят медиите”, заяви Ганцаров. “Аз смятах, че идваме да гласуваме “Спортист на В. Търново”, а се оказва, че ставало дума за разпределение на пари. А ясни критерии наистина няма и всяка година слушаме едни и същи приказки”, заяви спортният редактор на “Янтра ДНЕС” Анатоли Петров и двамата с Ганцаров обявиха, че също са готови да бойкотират анкетата.
Спортният експерт Георги Давидов заяви, че има докладна записка от него, утвърдена от кмета Даниел Панов, в която са изброени хората с право на глас в анкетата – деветте членове на комисията, журналистите, двамата спортни експерти и гл. специалист на “Връзки с обществеността” Иван Кръстев, като там не фигурират Румен Димитров и Петко Тюфекчиев.
Последва нова размяна на остри реплики между Румен Димитров и Йордан Дурчев, след която Димитров стана и напусна заседанието, а след него същото сториха и няколко членове на комисията, начело с Камен Алексиев. Така в залата от съветниците останаха само Йордан Грозданов и проф. Михаил Харалампиев, който напразно призоваваше към толерантен тон и конструктивност. Петко Тюфекчиев също заяви, че всичко се поражда от липсата на ясни правила и нормативно приета наредба. “Не трябва да има скандали, всичко става заради парите, а това трябва да е почетна награда”, заяви Тюфекчиев и добави, че няма намерение да гласува.
Георги Давидов обяви, че например в Бургас десятката е по азбучен ред. “Нека да има подреждане, но за всички спортисти, влезли в нея, парите да са еднакви – примерно по 300 лв. Гласувайте в Общинския съвет такова решение и голяма част от скандалите ще изчезнат”, препоръча Анатоли Петров.
Поради липсата на наредба така и не се разбра дали евентуално гласуване от останалите присъстващи би имало стойност, след като няма кворум от самата комисия. В крайна сметка впоследствие бе решено днес от 11:30 ч. всички да се съберат отново, тъй като за сряда от 10 ч. е насрочена церемонията по обявяването на резултатите и тържественото награждаване.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново