Силен шахматен уикенд за “Етър” в подготовка за държавните първенства

Публикувано на ср, 28 апр. 2021
82 четения

Стефани Бижева

Отлично представяне направиха младите шахматисти на ШК “Етър” в два турнира. В София бе традиционният турнир “Chess weekend”, валиден за международен рейтинг. В него участваха 49 състезатели от страната, които играха на 60-минутна контрола плюс добавено време от 30 секунди на ход в шест кръга.
Младите надежди на “Етър” Никола Великов (13 год.) и Мартин Кънчев (12 год.) се представиха много успешно. Никола финишира с 4 точки и спечели наградата за най-добре представил се юноша до 18 години. Той е на десето място в генералното класиране. Мартин завърши с 3,5 точки и прибави 26 т. към рейтинга си, той е най-добре представил се до 12 години в турнира. Двамата показаха по-силна игра през втория ден от състезанието (2,5 точки от 3 кръга), който бе и решаващ за крайното класиране.
В неделя се проведе традиционната онлайн отборна среща за деца до 15 години между сборен отбор на ШК “Етър” и ШК “Елит” (София) срещу отбори от Гърция и Румъния, общо пет. Те играха на контрола 5 минути + 5 секунди на ход. По регламент играят минимум 10 състезатели, на които се зачита резултат за отбора. Партиите продължават общо 2 часа.
Българският отбор за втори пореден път спечели първото място с 264 точки. Втори е румънският отбор “Ханибал” (Букурещ) с 215 точки. Този път мачовете протекоха много оспорвано и победата бе постигната в последните минути. Приятна изненада бе първото място в генералното класиране от общо 81 състезатели на Стефани Бижева (12 год.) от “Етър”. Тя донесе 44 точки за отбора. Стилиан Ангелов е с 38 точки на трета позиция генерално.
“Децата показаха характер и ме радва, че спечелиха решителните срещи. Но и двете състезания все пак са само част от подготовката им за предстоящия национален турнир в началото на май месец в Трявна, както и държавните първенства през лятото”, коментира треньорката Светла Йорданова.
Страницата подготви
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново