ШК “Етър” стана шампион на България по класически шах

Публикувано на вт, 8 сеп. 2020
186 четения

Тимът на ШК “Етър” триумфира в държавното отборно първенство по шахмат за момчета до 14 години, което се проведе в Кранево. Възпитаниците на Светла Йорданова спечелиха по категоричен начин шампионската титла на България в класическия шахмат без нито една загуба в 24 партии!
Великотърновският клуб бе представен от Никола Кънов, Стилиан Ангелов, Никола Великов и Кристиан Ангелов.
Десет отбора спориха за шампионската титла, като фаворит бе именно великотърновският “Етър”, който в стартовия лист бе с най-високо средно ело – 1734, следван от “Славия” с 1434 и ШК “Пловдив” с 1366.
С три категорични победи стартираха великотърновските млади шахматисти. В първия кръг те разбиха “Каиса” (Варна) с 3.5:0.5, после срещнаха ШК “Варна-1” и се наложиха с 3:1. Най-голямата победа дойде в третия отборен кръг – срещу “Ан Пасан” (София), в който и четиримата спечелиха партиите си и взеха победа с 4:0.
Последва успех с 3:1 във важния мач срещу ШК “Пловдив”, който на практика реши титлата. В петия кръг етърци победиха със същия резултат и “Славия”, а в последния се наложиха с 3.5:0.5 над ЦСКА. Така грабнаха титлата с пълен актив от 6 отборни победи в шестте кръга с 16 спечелени партии, 8 ремита, нито една загубена отделна партия, индивидуални победители на 3 от четирите дъски.
За последно великотърновски тим е ставал отборен първенец на България през 2012 година. Тогава представителите на ШК “Етър” станаха шампиони и при юношите, и при девойките до 16 години. Оттогава до сега никой български клуб не е постигал подобен успех.
“Много сме щастливи от постигнатия резултат, нямахме загубена партия, което е уникално. Момчетата постигнаха максимума на възможностите си. Никола Великов бе дебютант в отбора, на 12 г., но се справи добре. Титлата в класически шах е най-важна и момчетата доказаха класата си”, коментира треньорката Светла Йорданова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново