ШК “Асеневци” и В. Търново – домакин на държавните първенства до 8 и 10 г.

Публикувано на ср, 30 Ян. 2019
112 четения

Велико Търново и ШК “Асеневци” ще бъдат домакини на държавните индивидуални първенства за момичета и момчета до 8 и 10 години. Надпреварата е от 8 до 10 март и ще излъчи шампионите на България, които ще ни представят на световната и европейската сцена.
33 деца от пет общини се включиха в третото издание на шахматния турнир за купа “Снежна царица”, който се проведе на Ксилифор и бе организиран от ШК “Асеневци”. Надпреварата бе спечелена от Димитър Марков.
След равенство в точките и допълнителните показатели след последния 5-и кръг бе изиграна решаваща среща между двамата претенденти за купата – Димитър Марков и Денислав Христов, на които жребият не отреди да играят помежду си в редовните 5 кръга. И двамата се бориха много за титлата, но в крайна сметка купата грабна Димитър Марков. “Митко спечели първия голям турнир, който организирахме преди 5 години. Той е едно от първите ни деца и както обичаме да се шегуваме с него, той е “ветеранът” в нашата школа. Много е талантлив и трудолюбив и постига успехи не само зад шахматната дъска, но и по други интелектуални фронтове”, споделиха неговите треньори Цвета Галунова и Даян Нинов. На второ място остана младата надежда на Павликени и няколкократен победител във вътрешни турнири на “Асеневци” Денислав Христов. Третото място заслужено спечели Веселин Маринов, който продължава да доказва, че е истински боец. Пресиан Йорданов, Лъчезар Ефтимов и Александър Станев взеха наградите за 4-то, 5-о и 6-о място.
При момичетата убедително триумфира Радост Асенова, която в последния кръг претърпя поражение на трета маса и това не ѝ позволи да заеме още по-челна позиция в генералното класиране. Втора стана Йоана Йорданова от СУ “Вела Благоева”. Бронзът при девойките бе за Мария Калчева от Лясковец.
Както винаги, бе направено и отделно класиране по класове. При най-малките първокласници Кристиян Яломов заслужено се окичи със златото. Той бе последван от Теодор Тутеков от Горна Оряховица, който бе приятната изненада на турнира, тъй като за него това бе първо състезание. Калоян Владински стана трети. При второкласниците Данаил Боев отново надделя над съперниците си. Ерик Иванов от Полски Тръмбеш стана втори в тази възрастова категория. На бронз се зарадва Димитър Стефанов. При третокласниците най-добре се представи Николай Георгиев от Лясковец, следван от Калоян Капнилов и Ивелин Петров. В категорията на най-големите Александър Узунов грабна златото. Според треньорите му само липсата на повече опит му пречи за още по-призови места. Среброто в същата възрастова група бе отредено на Берк Ружди, трети е Георги Йорданов от СУ “Вела Благоева”, който отскоро поднови тренировките по шах, а вече взе медал в своята възрастова група.
Наградите връчи секретарят на ТД “Трапезица 1902” Георги Димитров. Този път организаторите имаха специална награда за най-добре представило се дете, което е започнало тренировки през тази учебна година. Еднометровият мечок заслужено бе грабнат от младата надежда на Община Полски Тръмбеш Ерик Иванов, а организаторите се пошегуваха с родителите му, като ги поздравиха за най-новия член на семейството. Традиционно се проведе и томбола с награди, в която всички деца си тръгнаха с подарък. Сред подаръците бяха футболни топки и специалните шахматни табла на ШК “Асеневци”. Имаше осигурена и скромна почерпка, както и грамоти за всички участници.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново