Шахматистите на “Етър” взеха бронзови медали от държавното

Публикувано на чт, 5 сеп. 2019
186 четения

Бронзови медалисти станаха малките шахматисти на “Етър” на провелите се в Кранево държавни отборни първенства по шахмат до 10, 14 и 18 години. Великотърновският клуб взе участие с отбор до 10 г. момчета. По финансови причини ШК “Етър” се яви само на класическия шах, въпреки че днес и утре има надпревара и на ускорен шах и блиц. Участието се финансира от родителите.
Девет отбора се състезаваха за медалите при 10-годишните. Контролата за игра бе 90 минути +30 секунди на ход добавено време на състезател, като по регламент играха 4 състезатели с една резерва.
“Етър” бе в състав по дъски: Слав Чамурков, Стефани Бижева, Мартин Кънчев, Веселин Чамурков и Николай Димитров. Отборът бе много балансиран и целта беше купата, но за съжаление не успя. “Стартирахме с три отборни победи срещу “Казанлък 21”, “Енергия 2” (Добрич) и “Варна”, съответно с резултати 3:1, 4:0 и 2,5:1,5, като победата носеше 2 мач-точки на отбора. Вчерашният ден бе решителен за крайното класиране. Играхме последователно с бъдещите шампиони “Каиса” (Варна) и “Чесбомб” (Пловдив) и загубихме минимално и в двете срещи с 1,5:2,5. Срещу “Каиса” стартирахме с победа на Мартин Кънчев и имахме по-добри шансове за победа. Но неочаквано загубихме в последната партия след груба грешка. В следобедния кръг това се отрази на играта на децата и не можаха да разкрият възможностите си.
В мача с “Чесбомб” герой бе лидерът на отбора Слав Чамурков, който изненадващо елиминира опитния Андрей Иванов на първа дъска с черните и донесе първа точка за отбора. За съжаление брат му Веселин Чамурков и Стефани Бижева загубиха в този кръг, а с това и срещата. В последния шести кръг децата се мобилизираха и донесоха максимална победа 4:0 срещу първия отбор на Добрич, а с това и бронзовите медали.
Отлично се вписа в състава ни 9-годишният Николай Димитров, който направи 3 точки от 3 кръга. Нашите състезатели като цяло се справиха много добре с поставените задачи. Това им е първо отборно състезание и нямат нужния опит. Доволна съм, че бяха истински колектив, заедно и с родителите, и се представихме достойно”, коментира треньорката на ШК “Етър” Светла Йорданова.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново